Kookos zucchini kiusaus



Jälleen kesä ja keittiöpuutarha antaa parhaimpiaan. Vaikka puutarhassa tomaatit ovatkin paprikoiden kanssa pääosissa, niin kasvaa siellä paljon muutakin. Jopa parit perunat lykkivät varsiaan. Yrttien suhteen ollaan varsin omavaraisia ja tilliä lukuunottamatta satoa on saatu varsin runsaasti.

Kesäkurpitsa eli zuchini voi todella paksusti, sananmukaisesti. Puskevat jatkuvalla syötöllä toinen toistaa komeampia jötkäleitä. Lajike jota kylvin talvella on vaalean vihreä ja muodoltaan hieman normaalia pyöreämpi. Maku sillä on varsin mainio. Vähemmän saippuamainen kuin normaalilla raakana. Satoisuus kolmella taimella on sitä luokkaa ettei yksi ihminen ehdi syödä näemmä kaikkea. Ei, vaikka söisi päivittäin, jota olen melkeinpä tehnyt. 




Ja siinä syy tämän kertaiseen reseptiin. Pitää alkaa kehitellä ihan uusia ruokia noiden päänmenoksi. Mietin yhtenä iltana punkassa jotta mitä kivaa uutta ja etenkin kevyttä voisi noista kehitellä.

Sain ajatuksen pistää ruåttalaisten lahjan suomalaisille, janssoninkiusauksen, uusiin kuoseihin ja sotkea vahvasti aasialaista tvistiä mukaan. Pyöritin ajatusta useamman hetken ja aamulla oli homma jalostunut mielessäni valmiiksi. No, valmis tarkoittaa kohdallani että olen mielessäni tehnyt homman valmiiksi ja maistanut mentaalisesti. Eli homma oli todellakin levällään ja epäselvä mikä on lopputulos. Yleensä metodi kohdallani toimii erityisen hyvin, joskus harvoin ollaankin todella metsässä. 



Homma on simppeli ja raaka-aineet varsin edullisia kesällä. Valmistus on nopeaa, vaikka hieman saa varata aikaa marinointiin ja uuniin. Eli homma ei vaadi hirmuista vaivannäköä. Ja se lopputuos oli kerrassaan raikaan syötävä, sopivan sitruunainen jossa kookos antaa kevyttä rapeutta pehmeälle kesäkurpitsalle.

600g raastettua kesäkurpitsaa
1 keskikokoinen sipuli
1 paprika
( 1 tlk papuja)
1 dl kookoshiutaleita

Marinoiti:
½ sitruunan kuori
1 sitruunan mehu
1,5 rkl raastettua tuoretta inkivääriä
5 valkosipulin kynttä
½ punttia tuoretta korianteria
mukavasti tuoretta minttua, eli runsaasti
makeaa aasialaista chilikastiketta maun mukaan, eli paljon tai
chilitahnaa
(hunajaa)
1 rkl kasvisliemimassa tai kasvisfondia
mustapippuria
suolaa

2 dl ruokakermaa

Valmista marinadi raastamalla inkivääri ja hienontamalla vakosipulit ja yrtit. Mintun kanssa kannattaa kuunnella omaa makumieltymystä, sillä onhan se varsin dominoiva ja ehkä joillekin hieman vieraampi mausteena. Lisää pippuri, sitruunan kuori raastettuna ja mehu. Nyt kannattaa hieroa kaikkia kulhon pohjaa vasten morttelin nuijalla tai esim perunanuijalla, näin saadaan maut irti ja hyvin sekoittumaan sitruunaan. Lisää aasialaista makeaa chilikastiketta oman makusi mukaan, saa tulla tuhtia, sillä kesäkurpitsa imee valtavasti makuja ja kerma pehmentää kaiken. Kasvisliemimassa jossa on persiljaa sopii hirmuisen hyvin lisäksi tai sitten hyvä kasvisfondi. Molemmat antavat marinadiin suolaisuutta. Jos käytät chilitahnaa, niin lisää ruokalusikallinen hunajaa mukaan. Samoin jos tuntuu että chili/sitruuna maistuu hieman jyrkkänä. Hunaja balansoi upeasti ja antaa kiva makeuden. Marinadi saa olle hieman suolainen koska suola imee nestettä kesäkurpitsasta ja vetää maut sen sisään. 

Sekoita kesäkurpitsaraaste ja kookoshiutaleet marinadiin ja anna seisoa minimissään vartti. Voit tehdä esim aamupäivällä ja lykkää uuniin iltapäivästäkin. Ennen paistamista lisää ruokakerma massaan ja sekoita. Tarkista maku ja paista uunissa +200 kunnes pinta on saanut kauniin värin ja valtaosa nesteestä on haihtunut. Älä kuitenkaan päästä kuivumaan liikaa. Itse lisäsin joukkoon tölkin hyvin valutettuja ja huuhdeltuja papuja antamaan hieman proteiinia mukaan. Ei ollenkaan huono tai välttämätön. Seuraksi vain oikein hyvä kesäinen salaatti. 


Kommentit

Suositut tekstit