Sardiinipaistos



Kalaa tekee ihmisen mieli. Kuitenkaan en viitsi lähteä torille ostamaan. Katse varastohyllylle ja onhan siellä säilykesardiinia. Tuo tölkkikala on kovin aliarvostettu ja monelle kovin vieras tuttavuus. Kuitenkin sardiini on yksi syödyimmistä kaloista Välimeran alueella, Samoin kuin Atlannin lämpimissä osissa. Parvikala ja äärettömän maukas tuoreeltaan grillattuna tai öljyssä rapeaksi paistettuna. Vähän kuin suomalaismuikku. Tänään yhdistellään Välimeren seudun makuja sopivasti sekaisin, yrttejä paistettua sipulia ja valkosipulia, rapeahkoa kalaa jonka parmesaani kuoruttaa. Mukaan perunaa ja keitettyä kananmunaa ja hiven kermaa antamaan mehukkuutta. Lopuksi raikasta sitruunaa juuri ennen tarjoilua. Mukava raikas ja todellakin maukas kala-ateria suhteellisen pienellä vaivalla ja rahalla. Sopii hyvin eläkeläisen budjettiin. Tätä pitää tehdä useammin ja seuraavalla kerralla kun torilla on tuoreita sardiineja niin niistä. Tosin silloin taidan jättää perunat esikeittämättä ja antaa hautua pitkään. Muuten, se muikku ja muikkusäilykkeet sopivat myös loistavasti tähän.




1 tlk säilykesardiineja öljyssä
5 keskikokoista perunaa
3 kananmunaa
1 sipuli
2 valkospulinkynttä
suolaa
mustapippuria
1/2 tl sokeria
1 tl makeaa paprikajauhetta
oliiviöljyä
tuoretta rosmariinia runsaasti
100g ricottaa tai raejuustoa
1,5 dl ruokakermaa
50g parmesaania raastettuna

sitruunanmehua
persiljasilppua

Kuori ja esikeitä perunat n. 15 min. Samassa vedessä kiehuu myös kanamunat 10 min. Jäähdytä kylmässä vedessä hetki. Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulit hienoksi. Ruskista ne kevyesti oliiviöljyssä ja mausta suolalla, mustapippurilla, sokerilla ja paprikajauheella. Leikkaa esikeitetyt perunat ja kananmunat viipaleiksi. Laita voidellun uunivuoan pohjalle perunat, mausta ne reilulla rosmariinilla, suolalla ja mustapippurilla. Lisää sipulit tasaisesti ja kananmunanviipaleet sekä ricotta tai raejuusto tasaisesti. Nosta pinnalle sardiinit ja kaada liemi koko komeuden päälle. Viimeistele kermalla ja parmesaaniraasteella. Paista uunissa 200 kunnes juusto on saanut kauniin värin.
Lisää valmiiseen vuokaan reilusti persiljasilppua ja sitruunanmehua.

Kommentit

Suositut tekstit