Devils jamKoepuutarhani tuottaa satoa siihen tahtiin ettei tahdo perässä pysyä. Kesän ensikeräys chilipuskissa tuotti 4l tuoreita chileä. Tuo oli vasta alkua. Puskat notkuvat chilien painosta. Siis on se aika vuodesta jolloin on alettava säilömään satoa. On muuten harvinaisen aikaista tämä säilöntä heinäkuussa. Ollaan 3-4 viikkoa etuajassa. Ihan hyvä näin.

Tuo mitä poimin oli pääosissa hieman kevyempiä punaisia annuum chilejä. Annuumit ovat se sama heimo johon kuuluu myös se peruspaprikakin. Minulla kun on melkoinen valikoima erilaisia chilejä, maultaan ja tulisuudeltaan. Nyt pataan pääsi sieltä keskikastista ja yksi varsin ”mieto” ja makea lajike myös. Lisäksi reilu joukko baccatum chili Aji Cristaleja, antamaan lisää makua ja potkua hillolle. 
Oikeastaan kyse on enemmän soseesta. Halutessa voi jättää paprikasattumia joukkoon. Minulle tämä tasainen massa on kuitenkin käytännöllisempi jatkoa ajatellen. On hieman kuin Ajvar, ilman munakoisoa. Myöskään en sotke joukkoon mitään tomaattimössöä tai tomaatteja, vain mausteeksi hiven tomaattipyreetä, todellakin hiven. Annetaan chileille ja halutessa paprikalle oikeus päästä pääosaan. Ei tehdä ketsuppia tai salsaa nyt. Mausteissa ollaan sokerin, suolan ja etikan lisäksi timjamilla. valkosipulilla ja tuoreella inkiväärillä liikkeellä. Lime sitten kruunaa kaiken.

4 l tuoreita sopivia chilejä tai paprikaa ja chilejä oman maun mukaan
4 valkosipulin kynsi
1 lime mehu ja kuori
3-4 cm pätkä inkivääriä
2 timjamin oksaa
1,5-2 dl sokeria
3 dl vettä
1,5 dl väkiviinaetikkaa

Lohko chilit ja halutessa poista siemenet. Jos käytät paprikaa, poista siemenet. Kuri ja hienonna valkosipulin kynnet ja silppua inkivääri veitsellä pienemmiksi kuutioiksi. Laita kaikki kattilaan ja keitä 20 min jotta kaikki pehmiää. Aja sauvalla tai blenderillä massaksi. Karkeuden päätät sinä. Halutessasi voit listätä vaikka paprikakuutioita ja keittää niin että ne kypsyvät juuri ja juuri.
Hauduta massa sopivan paksuksi ja tarkista makeus. Jos haluat voit saostaa kevyesti maissijauhoilla. Purkita puhtaisiin purkkeihin kuumana ja umpioi hillo. Silloin hillo säilyy. Muuten valitettavasti ei säily kuin lukitussa kaapissa. Tulee syötyä.

Kommentit

Suositut tekstit