AjvarHieman juttua meille suomalaisille tuntemattomammasta tavarasta Ajvarista. Ajvar on paprika-munakoisotahnaa. Yleensä mukana on hieman chiliä, ei paljoa, vain mausteena ja etikkaa. Muiden mausteiden suhde sitten onkin valmistajasta kiinni. Samoin kuin paprikan ja munakoison suhde. Olen syönyt aivan uskomattoman hyvää valkoista Ajvaria jossa paprikaa on vain aavistus ja pääosassa munakoiso.
Valmistus on kotioloissakin varsin helppoa. Otetaan 50/50 paprikaa ja munakoisoa. Lyödään isoina paloina uuniin ja paahdetaan kypsiksi. Paprikaa ei edes kuorita. Kaikki yhdessä myllyllä, tehosekottimella tai sauvalla hienoksi. Mukaan suolaa, chiliä, pippuria ja maun mukaan hiven sokeria.
Ajvarin käyttö Balkanilla on yleensä dippinä grillatulle lihalle ja miksei myös kalalle. Tähän se sopii äärettömän hyvin. Taattu ruokalaji Kroatiassa on Cevapičići, tuhdisti maustetut jauhelihakääryleet, jonka seurana ajvaria löytyy. Samoin kuin raaka sipuli. Sitä käytetään myös mixinä muissa dipeissä. Hyvä esimerkki on ajvarmunadippi. Vastaa meidän munavoita, vain ajvaria voin asemasta. Sopii muuten hyvin karjalanpiirakoiden kanssa, olen kokeillut sitäkin. Myös leiville ja voileipäkakkuihin oiva kombo, jotain uutta. Myös maustamaton tuorejuusto ja raejuusto rakastavat ajvaria ja käyttö kuten edellä. Ajvarista saa loistavan kastikepohjan ja gulassiin se istuu kuin kotiinsa, antaen makua. Monesti maustan murekkeen sillä, ei tarvitse kuin reilu ruokalusikallinen 400g jauhelihaa. Antaa väriä ja mehevyyttä mureketaikinaan. Samoin keitoissa Ajvar on onnenomiaan.
Kuitenkin itselleni parhaimmillaan Ajvar on leivän päällä, voin asemasta. Taas yksi osa minun painonpudotustani. Energiasisältö on aivan jotain muuta kuin margariinilla tai voilla. Kyllä sitä meneekin. Purkki reilussa viikossa.


Ajvaria saa etnisitä kaupoista joissa myydään mm. turkkilaisia tuotteita ja kuulemma Lidln valikoimissa on.
  


Kun tehdän aivan mainio perustahna niin aineet ovat hirmuisen yksikertaisia. Otetaan vain raejuustoa, ajvaria ja valkosipulia. Hienonnetaan kynsi tai pari ja lisätään raejuuston joukkoon ja ajvaria maun mukaan sekaan. Hiven persijasilppua tai kasvisliemimassaa tekee vielä juhlavamman tästä.  

Kommentit

Suositut tekstit