Kallen AurinkomarmelaadiSe on syksy Kroatiassakin ja kurpitsat kypsyvät. Vaikka omat talvikurpitsat menivät penkin alle märän kevään johdosta, niin mieli teki säilöä. Joten kiireen vilkkaan kävin torilla ja ostin 5 kg kurpitsaa. Täällä on kiva kun saa ostaa lohkoina juuri niin paljon kuin haluaa.

En ole kauhea hillojen ja makeiden ruokien perään. Kuitenkin on kivat tehdä talvella reilua suomalaista pannaria joka on saanut kiitosmaininnan paikallisilta alkuasukkailta. Sen päälle mielelläni laitan jotain omatekemää, josta tiedän mitä se on. Joten kurpitsaa peliin. Toki en tuota 5 kg kokonaan marmelaadiin käytä. Siitä pitää saada pikkelssiä ja kuutioita säilöttyä myös.

Resepti on ihan lennosta kehitetty aikoinaan. Toki tiedän näitä vastaavia olevan muillakin. Tämä vain on minun mieleiseni ja jumalaisen hyvää. Siinä appelsiinin kuori antaa kevyesti bitterisyyttä ja luonnetta muuten niin vienolle kurpitsalle ja porkkanalle. Samoin lemondrop chili istuu kuin nenä päähän tässä.

2,5 l raastettua kurpitsaa
2 raastettua porkkanaa
1 appelsiini+ kuori
1 sitruunan mehu
3 dl sokeria
1 kanelitanko
reilu loraus vaniljaesanssia
½ lemondrop chiliä (maun mukaan)
1 ps marmelaadijauhetta
7 dl vettä

Lisää aineet kattilaan. Kuori hyvin pesty appelsiini ja poista valkoinen malto. Lisää lohkottu appelsiini joukkoon. Chilinä minulla on Lemondrop koska sen sitruunainen maku sopii hienosti tähän. Sen voi hyvin jättää pois tai korvata jollain toisella. Chilin tarkoitus on antaa kevyttä luonnetta marmelaadiin, ei polttaa. Täällä Kroatiassa ei tunneta hillosokeria. Sen sijaan täällä on jauhepakkaus jossa on pektiiniä jolla saa marmelaadin hyytymään. Joten hilllosokeria ihan ohjeen mukaan. Koko kattilallinen keitetään kypsäksi, poistetaan kaneli ja ajetaan sauvalla soseeksi, karkeahkoksi sellaiseksi. Lopuksi lisätään sokeri ja keitetään hilloksi. Purkitetaan hyvin pestyihin purkkeihin jotka ovat desinfioituneet uunissa +100 n. 1h. Kannet keitetään vedessä. Suljetaan kuumana ja käännetään ylösalaisin jotta kuuma massa vielä desinfioi kannet kunnolla.


Kommentit

Suositut tekstit