Kesämunakas Kallen tapaan


Kroatiassa on kesä parhaimmillaan ja heinäkuussa torit täyttyvät tuoreista vihanneksista. Samoin tuo koepuutarhani lykkää tomaatteja, kurkkuja, chilejä ja paprikoita runsain mitoin. Voisi sanoa ettei tarvetta juurikaan marketille ole nyt. Sillä olen pystynyt luomaan loistavat suhteet lähituottajiin. Vadelmat tulevat suoraan tuottajalta ovelle ja erinomaiseen hintaan. Samoin kananmunat kulkeutuvat kotiin suoraan tuottajan pienkanalasta. Niiden hinta onkin sitten selkeästi markettia kalliimpi, vaan maku on ihan jotain muuta. Vehnäjauhot haen suoraan tilalta Istriasta ja jälleen laatu ihan muuta kuin kaupanjauhoissa. Samalla kertaa tulee viinit ja rakijat ( väkevät) samaiselta tilalta. Oliiviöljy tietysti Istriasta ja vielä luomuna. Asia josta Suomessa en osannut edes unelmoida. Samaa se olisi myös lihatuotteiden kanssa. Tosin ne ovat jääneet lähes kokonaan ruokavaliosta. Juustoa sentään käytän ja senkin saa tuolta reilun 10 km päästä tilalta. Hyvin varastoitua lampaan ja lehmänmaitojuustoa. 



Tiistaina oli toripäivä ja samalla tuli käytyä Rijekassa parturissa. Kaksi kärpästä samalla iskulla. Kun ovat ihan vierekkäin. Se mikä sai minut kuolaamaan jo menomatkalla bussissa, oli ajatus tuoreista maisseista. Olihan niitä, vastapoimittuna. Hinta oli järkyttävä, kolme maksoi yhteensä 1,5 e. Eikä mitään minimaisseja. Myös pavut olivat ilmestyneet torille ja niihin iski hillitön himo. Toinen herkku josta näkee unta kesällä. Tuoreita vihreitä papuja sopivasti ryöpättynä. Niidenkin hinta oli uskomaton 2 e/kg.

Tänään heinäkuisena torstaina iski hillitön halu tehdä munakas ja kasviksista. Hieman samanlainen kuin espanjalainen munakas. Nyt vain ei friteerata perunaa. Tehdään kevyemmin ja kuitenkin esikuvaansa kunnioittaen. Tähän saa sopivasti upotettua näitä kesän parhaita herkkuja, papuja, sipulia, tomaatteja ja niitä maalaismunia. Kaveriksi hyvää luomuoliiviöljyä ja se on siinä.



4-5 kananmunaa
2 rkl kylmää vettä
150 g tuoretta vihreää papua ( hätäpäissään pakastekin käy)
½ sipuli
10 kirsikkatomaattia
(50 g pekonia haluttaessa)
suolaa
mustapippuria
hyvää oliiviöljyä

Huuhtele pavut ja poista niistä kannat. Ryöppää suolatussa vedessä n. 4-5 min. Jätä kuitenkin reilusti rapsakoiksi, sillä ne kypsyvät pannulla lisää. Suikaloi sipuli ja halkaise tomaatit. Kuullota sipulit oliiviöljyssä. Jos haluat lisätä pekonia niin lisää kuutioitu pekoni ensin. Lisää joukkoon hyvin valutetut ryöpätyt pavut ja anna niidenkin saada osanssa oliiviöljystä. Riko kananmunat kulhoon ja sekoita joukkoon suolaa ja mustapippuria maun mukaan. Lisää vesi ja sekoita. Kaada massa pannulle kasvisten päälle ja kypsennä kevyellä lämmöllä niin että munamassa hyytyy. Kansi auttaa asiaa. Käytä mielellään teflonpannua ja pientä syvää. Munakkaan kuuluu olla paksu eikä matala. Näin se ei kuivu vaan jää meheväksi. Kumoa tarjoilulautaselle laittamalla lautanen pannun päälle ja siitä ympäri. Annos riittää nippanappa kahdelle, jos ei ole salaattia. Meinaan katoaa melkoista kyytiä huiviin. Tuore patonki tai paahdettu sekaleipä istuvat mainiosti kaveriksi.

Kommentit

Suositut tekstit