Vehnätön porkkanaleipä, Mrkva krumpir bez pšenice


Olen aloittanut vakavaakin vakavamman kieliopiskelun, viimein, 4 v asumisen jälkeen. Kroatiahan on yksi pirullisimmista kielistä opetella. On meinaan vokaalit vähissä. Ovat tainneet myydä ne sota-aikana rahanpuutteessa, luulen. Teoriaa puoltaa vahvasti sekin että täällä pyörii nykyisin se Suomessakin aikoinaan Janne Porkan pyörittämä ”Onnenpyörä” jossa ostellaan vokaaleja takaisin.

No, opella on kuulemma allergiaa vehnään eikä ole täältä itselleen juurikaan sopivaa leipää löytänyt. Joten otinhan henkilökohtaisena haasteena saada syömäkelpoista leipää aikaiseksi ja ilman vehnää. Kyseessä on paljolti uteliaisuus ja halu kasvattaa omaa kokemusta. Valmiit gluteiinittomat jauhoseokset kun eivät nyt tule kyseeseen. Jotain muuta on kehitettävä, siksi tämä projekti. Lisäksi jauhojen ominaisuudet hieman poikkeavat suomalaisista leivonnallisesti. Myöskään en ole onnistunut löytämään ohrajauhoja täältä kaupasta ja ne ovatkin ainoaa tuontitavaraa Suomesta mitä käytän.

Otin porkkanan lähtökohdaksi koska käyttämäni jauhot ovat varsin voimakkaan makuisia ja ehkä siten vieraita maultaan kroatialaisille. Pitää testauttaa nyt. Jauhoiksi valikoitui ohra, ruis, tattari ja maissi. Eli kunnon sekaleipä on tulossa. Haen eri jauhoilla sellaista sopivaa kombinaatiota jossa rakenne ja maku on kohdillaan. Siksi maissia antamaan hiven neutraalisuutta, yksin siitä tulee kova. Hieman vaahterasiirappia antamaan makeutta porkkanan kanssa ja hiven rakuunaa tuomaan anismaista raikkautta mukaan. Ja kun kirjoitan tätä, niin samalla maistelen valmista uunilämmintä leipää ja voinen olla varsin tyytyväinen makuun ja rakenteeseen. Tosin seuraavalla kerralla tehtävä vuokaleipänä ja tuplana resepti.

2dl vettä
½ ps kuivahiivaa
1 tl suolaa
1 rkl vaahterasiirappia
1 tl rakunaa
2 rkl oliiviöljyä
1 porkkana
1dl ohrajauhoja
1 dl maissijauhoja
0,5 dl tattarijauhoja
0,5 dl ruisjauhoja

Raasta porkkana. Lisää lämpimään veteen hiiva ja mausteet sekä porkkanaraaste ja sekoita. Lisää jauhot sekoittaen tasaiseksi löysähköksi massaksi ja lopuksi sekoita joukkoon öljy. Nostata muovilla peitettynä 20 min ja kumoa voideltuun pieneen vuokaan tai vaikka muffinssivuokiin. Paista uunissa +225 n. 20-25 min. kunnes leipä on kypsää. 200 ml mlake voda
2 žličice suhog kvasa
1 žličica sol
1 žlica syrup
1 žličica estragon
2 žlica maslinovog ulja
1 mrkva
100 ml ječam brašna
100 ml kukuruz brašna
50 ml heljdino brašna
50 ml raženi brašna

Sirovih mrkve. U posudu dodajate mlake voda, kvasak, sol, syrup, estragon, brasno. Promiješajte i dodajte ulje do posljednjeg. Pustite da se tijesto diže 20 minuta. Razvaljajte tijesto na promjer od mala i prebacite ga u nauljenu posudu za pečenje. Pecita na 225 stupnjeva 20-25 minuta.

Kommentit

Suositut tekstit