Krumpir KolaćiKroatiassa kolaći merkitsee leivosta ja on yleisnimike kaikille makeille leivoksille. Nyt kuitenkin ryöstin tuon suolaiselle leivonnaiselle. Tästä kun ei oikein voi burek nimeä käyttää, koska muoto on varsin omintakeinen. Krumpir on peruna kroatiaksi, eli kyseessä on suolainen perunapiirakka, lähes. Sillä jälleen kerran otetaan tämä kroatialainen pyhä ykseys, peruna ja mangoldi käsittelyyn ja jälleen kerran hieman uudella tavalla. Muistakaa, mangoldin voi myös korvata tuoreella pinaatilla mainiosti, jopa kevään nokkoset istuvat tähän aivan mielettömän upeaan leivonnaiseen. Kaveriksi tähän haettiin perunalle selleri ja mangoldille sipulit. Mukaan tähän kasvisversioon otettiin savupaprika ja kolmiojuusto. Kolmiojuusto kuuluu lapsuuteeni ja olin varsin yllättynyt kun sitä myydään varsin runsaasti täällä. Makuja ja valmistajia löytyy. Suomessa se Koskenlaskija istuu aivan mielettömän hyvin tähän.

Olen suunnitellut tätä jo tovin. Ongelmaksi minulle on muodostunut sopivan pienen muffinssivuoan löytäminen. Eläkeläinen kun ei kaipaa pellin kokoista sellaista itselleen. Alkiviikosta sellainen pieni tuli esiin ja siksipä heti toimeen. Taikinaksi valikoitui ehdottomasti filotaikina. Olen siitä tehnyt runsaasti erilaisia piiraita joiden ohjeita löytyy blogista. Valmistaikinana se on nopea ja mainion rapea. Kuitenkaan se ei tee leivonnaisesta rasvaisen tuntuista, tietysti täytteestä riippuen. Ei myöskään neutraalin makuisena dominoi yhtään, joten täytteet pääsevät oikeuksiinsa. Se on nyt oleellista koska haen todella keveitä ja harmoonisia makuja yhteen. Lopputulos oikeasti yllätti minutkin herkullisuudellaan. Eikä tässä kuitenkaan kauan mennyt tehdessä. Pisin aika meni perunoiden keitossa kypsiksi. Ohjeesta tuli 6 kpl täytteet.

Tuo salaatti lautasella on paikallinen erikoisuus, radicio-tyyppinen. Kuitenkaan olematta mitenkään radicioille tyypillisen kitkerä. Luonteeltaan kuitenkin normisalaattia luonteikkaampaa. Sopii aivan valtavan upeasti kaveriksi, samoin kuin aurinkokuivatut tomaatit.

1 pkt filotaikinaa
n. 100 g voita
8 pientä perunaa, isompia vähemmän
pala selleri
1 muna
oliiviöljyä
150g tuoretta mangoldia tai pinaattia
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
sitruunanmehua
150g sulatejuustoa, koskenlaskija tms.
suolaa
mustapippuria
1 rkl savupaprikajauhetta 


selleriä saa olla ihan mukavan kokoinen pala
Pinaattia ei tarvitse hienontaa
Taita taikinasuikalle 5 cm paketiksi
Täytä pesät
Paista uunissa kunnes väri on täydellinen


Keitä kuoritut perunat ja kuutioitu sellerinpala kypsiksi yhdessä ja tee niistä muhennos. Kaada keitinvesi pois, jättäen hieman sivuun. Lisää muhennokseen rkl voita ja mausta suolalla, sekä savupaprikajauheella. Lisää massaan sen hetken jäähdyttyä 1 muna. Freesaa silputut sipulit ja mangoldi, tahi pinaatti, öljyssä. Mausta seos suolalla, mustapippurilla ja sitruunanmehulla.
Levitä muutama filotaikina-arkki leivinpaperille pöydälle ja voitele päälimmäinen voilla. Leikkaa arkista n. 8 cm suikaleita ja käännä suikaleet n. 4-5 cm paketiksi. Aseta neljä näitä muffinssivuokaan niin että ne nousevat sivuilta ylös muodostaen pesän. Pohjalla kuitenkin ollen kaikki yhdessä. Täytä jokainen pesä ensin mangoldi/pinaatti-massalla ja sen jälkeen sulatejuustoa sopiva nökkö. Lopuksi peruna-sellerimuhennos päälle. Paista uunissa +225 niin kauan että muhennos ja filotaikina saa kauniin värin. Tarjoile lämpimänä vaikka salaatin kanssa. Sopii myös mainioksi lisukkeeksi vaikka kalalle.

Kommentit

Suositut tekstit