KesäkurpitsaperunanyytitKehuin jo taannoin hankkineeni sopivan kokoisen muffinssivuoa ja tekeväni sillä perunajuttuja, tapaksen kaltaisia. Sellaisenaan syötäviä tahi hyvinä lisukkeina jollekin muulle, kalalle tahi jollekin.

Eilen minulle iski hirmuinen himo paikalliseen ”kansallisruokaan” tuoreisiin kalmareihin paistettuna. En ole taas hetkeen niitä saanut ja himo oli kova. Samalla tuumin etteivät normilohkoperunat ole tänään mitään. Jotain muuta se pitää olla ja hyvää, kalalle sopivaa. Siitä se ajatus läksi. Ihan kuin siinä yhdessä mainoksessa.

Nämä nyytit ovat lopulta yksinkertaiset tehdä. Hieman saa aikaa tosin varata, vaan lopputulos on sen arvoinen. Nämä voi tehdä huoleti vaikka edellispäivänä esivalmiiksi ja lykkää uuniin hieman ennen tarjoilua. Sopivat sellaisenaan vaikka illanviettoon lämpöisenä ”piirakkana”. Kaveriksi majoneesi sitruunalla tahi piparjuurella maustettuna on aiva mainio. Toki myös ranskankerma tai jogurtti samoin istuu mainiosti.

6 nyyttiin:
3 keskikokoista perunaa 

1 pieni keäskurpitsa
1 dl ranskankermaa
2 valkosipulinkynttä
hiven tuorepersiljaa
sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
oliiviöljyä
50g juustoraastetta emmentalia
hiven parmesaania päälle

Esikeitä kuoritut perunat lähes kypsiksi. Viipaloi pieni kesäkurpitas esim. juustohöylällä pituussuuntaan ja paahda kevyesti pienessä oliiviöljytilkassa pannulla. Älä anna ruskistua, vain niin etä pehmenevät. Aseta voideltuun muffinsivuokaan kuopan pohjalle jokaiseen kolme viipaletta ristikkäin niin että liepeet jäävät ulkopuolelle. Sekoita ranskankermaan sitruunanmehua, hieman tuoretta hienoa persiljasilppua, suolaa, mustapippuria ja hienonnetut valkosipulinkynnet. Jäähdytä perunat kevyesti kylmän veden alla ja leikkaa ne viipaleiksi. Laita jokaiseen vuokaan pohjalle yksi-kaksi viipaletta, koon mukaan. Seuraavaksi hiven ranskankemaa ja juustoraastetta. Toista kerran tai kaksi, riippuen vuoasta. Lopuksi käännä kesäkurpitsasuikaleiden liepeet päälle ja sulje nyytit. Paista uunissa +200 n. 15-20 min. Ota vuoasta varovasti lusikkaa käyttäen ja käännä lautaselle. Lopuksi pintaan hiven parmesaania.


Kommentit

Suositut tekstit