Balkanilainen perunapaistos



Talvi alkaa kohta taittua kevääksi täällä. Sen näkee torilla jossa vihannesvalikoimat vain paranevat. Ei tullut Suomessa mieleenkään että saa tuoreita naattiporkkanoita tahi poimintatuoreita pinaattia tai mangoldia. Samoin salaattivalikoimat ovat todella herkulliset jo. Siis on loistava aika hyödyntää ja tehdä jotain mukavaa ja kuitenkin kohtuullisen kevyttä niitä hyödyntäen.

Kun seisoin eilen kaatosateessa torilla pyörien ja miettien viikonlopun ruokaa, ei tahtonut millään sytyttää mitä haluaisin. Sai siinä käydä parturissa ensin miettimässä. Ja onneksi kävin.

Tämä ruoka ei sitten ole mikään paimenpiirakka, kaukana siitä. Ihan oma kroatialainen viritelmä herkullisia juureksia ja vihanneksia. Perunaa, porkkanaa, sipulia, valkosipulia ja mangoldia tahi pinaattia. Kaveriksi hyvää fetaa ja sopivasti mausteita hunajasta lähtien. Pakataan uunivuokaan kerroksittain ja annetaan loppukypsyä uunin lämmössä. Maut tulevat kerroksittain ja hyödynnän vanhoja kombinaatioita. Kroatialainen keittiö käyttää paljon mangoldia perunan kanssa yhdessä muhennoksen omaisena. Siksipä minulla onkin molemmat. Tuore pinaatti käy aivan yhtä hyvin tähän. Pinaatti ja mangoldi, molemmat rakastavat fetaa, joten se on oiva kaveri tähän. Samoin kuin valkosipuli ja peruna. Mukaan porkkanaa ja sille ehdottomasti hunajaa ja rakuunaa. Ja jälleen hunaja istuu fetan kanssa täydellisesti yhteen. Lopputulos mainion pehmeän herkullinen.

n. 1 kg perunoita
n. 1 kg porkkanoita
250 g tuorepinaattia
2 sipulia
4 valkosipulin kynttä
100 g fetaa
(100 g pekonia)
2 kananmunaa
voita
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
muskottipähkinää
savupaprikajauhetta
chiliä
1rkl hunajaa
rakuunaa
sitruunanmehua

Kuori perunat ja keitä kypsiksi. Kaada vesi pois, jätä kuitenkin tippa sivuun. Tee muhennos ja lisää siihen reilu ruokalusikallinen voita, suolaa, muskottia ja valkosipulinkynnet hienonnettuna. Viipaloi kuoritut porkkanat ja keitä ne lähes kypsiksi suolavedessä. Kaada keitinvesi pois ja lisää joukkoon rkl voita, hunaja ja rakuuna. Pyöräytä kattilassa niin että voi sulaa ja hunaja sekä rakuuna maustavat porkkanat. Huuhdo pinaatti tai mangoldi ja valuta. Hienonna sipuli ja kuullota oliiviöljyssä niin että ne saavat aavistuksen väriä. Lisää pinaatti joukkoon ja freesaa niin että pinaatti pehmenee. Jos käytät mangoldia, hienonna ja ryöppää kiehuvassa vedessä hetki. Valuta ja lisää vasta sitten pannulle. Mausta kevyesti suolalla, mustapippurilla, chilillä ja savupaprikajauheella. Lopuksi hieman sitruunamehua joukkoon. Jos haluat niin paista kuutioitua pekonia mukaan. 



Laita porkkanat voidellun uunivuoan pohjalle. Seuraavaksi hienonnettu feta ja sen päälle pinaattisipuliseos. Lisää perunamuhennoksen joukkoon kaksi kananmunaa ja laita se vuokaan päälimmäiseksi. Lopuksi muutama voinokare pintaan ja uuniin +200 kunnes pinta on saanut kauniin värin.













Kommentit

  1. Voi ei! Millä ajalla ja energiallea nuo herkut on tehty? Kunnioiterrava saavutus. Ja varmaan hyvältä maistuu! Mulla on vain yksi koira mutta en tosiaan kerkiä.

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit