Tomaattinen kalapaistos



Sataa ja kaatamalla. Ulkona on hirveä myrsky ja tuuli on pahimmillaan yli 100 km/h eli 28m/s. Ilma on todellakin niin sakea että voi hyvin odottaa sardiiniparvea partsin ulkopuolelle kutemaan. Reipas talvimyrsky siis päällä. Ja siksipä pitää saada jotain hyvää, lohdutukseksi.
Aikani katselin keittiössä ikkunasta pihalle ja katse harhaili jääkaapin ja säilykehyllyn väliä kuumeisesti miettien jotta mitäköhän tänään? Se sardiiniparvi herätti mielihalun, kalaa. Pakkasessa olisi ollut tuoreita sardiineja ja papalinaa, hailia. Kuitenkin tarvitsen ne ensiviikonloppuna kun alan valmistamaan joulukaloja, suutarinlohta ja valkosipulisilakoita. Joten se säilyke ja etenkin säilykesardiini. Ihmiset vierastavat sitä aivan turhaan, se on erinomainen raaka-aine ruokiin. Edullinen, nopea ja etenkin hyvän makuinen. Siis sardiineja öljyssä pääsee pääosaan nyt.
Ohje on hyvin paljon samanoloinen kuin muutamissa aikaisemmissa paistoksissa. Pääosassa, peruna, sipuli, valkosipuli ja kala. Lisäksi ranskankermaa. Näillähän perusjutuilla saa aikaan varioiden vaikka mitä ja niin nytkin. Heitetään joukkoon kirsikkatomaatteja,sitruunaa ja reilusti tilliä. Tomaatit antavat makeutta ja väriä ruokaan. Sitruuna ja tilli, vaikka kuivattu, antavat loistavan aromin joka on meille suomalaisille niin rakas kalan kanssa. Ranskalaisuutta edustaa sitten dijonsinappi joka luo luonnetta kastikkeelle. Ja kala sitten, tähän käy loistavasti kaikki kalat, säilykesardiinista tuoreeseen kuhaan tai muikkuun kaikki, jopa kirjolohi. Itse ohje onkin sitten helppo ja lopputulos taatusti hyväilee vaativammankin kulinaristin suuta. Siinä ei silloin mietitä että vain purkkikalaa. Nyt puhun kokemuksesta, maha täynnä. Oikeaa eläkeläisen unelmaa tämä. 




Ohje, kuten yleensäkin, kahdelle
6 keskikokoista perunaa
1-2 tlk sardiineja tai muuta kalaa sopivasti.
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
reilusti kirsikkatomaatteja
oliiviöljyä
2dl ranskankermaa
1 tl sinappia (dijon)
suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
reilusti tilliä
100g emmentalraastetta

Kuori perunat ja esikeitä niitä n. 15 min. jotta ne pehmenevät hieman. Leikkaa ne tämän jälkeen siivuiksi ja lado voidellun uunivuoan pohjalle. Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulit, kuullota pannulla. Älä kuitenkaan ruskista. Sekoita mausteet ranskankeman joukkoon. Laita hiven perunoiden päälle ja sen jälkeen lisää sipulit. Päälimmäiseksi kalat ja jos käytät säilykesardiineja tai tonnikalaa, niin liemi myös tasaisesti. Ympärille reilusti tomaatteja kokonaisina ja loput kastikkeesta niskaan. Hunnuta juustoraasteella ja heitä uuniin +200, kunnes saa kauniin värin. Tässä ei kuitenkaan ihan hirmuisesti kalaa tarvita. Siksi minulla on tuo 1-2 prk. Maun mukaan. 


Kommentit

Suositut tekstit