Parhaat kasvistortillat



Aika kova väite keittiöstä! Tosin sille alkaa olla vinhaa katetta tässä taloudessa. Tortilloja kun on tullut tehtyä varsin usein ja monilla resepteillä, siis täyte. Pohjissa on vaha luottoresepti ja siitä en luovu. Väliin vehnäisiä ja väliin maissitortilloja. Kun tuon reseptin aikoinani kehitin niin sen jälkeen ei ole valmistortilloja tähän mökkiin ostettu. Noiden maku on aivan toista kaliberia.

Täytteitä on vuosien varrella tehty alkuun lihoista, naudasta, possusta ja kanasta. On tehty katkaravuillakin. Kuitenkin viimeaikoina kasvistortillat ovat nousseet pääosiin ja en kaipaa lihaa tahi lihaa muistuttavaa kaupallista feikkilihaa joukkoon. Haluan tehdä asiat yksinkertaisesti ja hyvin. Haluan tietää mitä syön. Olen useasti kokeillut hyvällä menestyksellä täytteessä Nyhtökaalia (c) ja se toimii myös hyvin kuten pizzassakin. Siinäkin kaikki on kiinni siitä tärkeimmästä eli maustamisesta. Kuitenkin eri papu- ja hernekokeilujen jälkeen alkaa kikherne nousta helpoimmaksi ja kuitenkin maukkaimmaksi. Siihen saa sopivan rakenteen kun aavistuksen survoo niitä loppuvaiheessa. Täytemassasta tulee sopivan kiinteää ja mehevää.

Kikherneelle pitää saada kaveriksi tietty sipulia, valkosipulia ja paprikaa. Paprika antaa kuutioituna ja vain hetken freesattuna rapeutta. Tomaatiksi suosin tässä tomaattipyreetä joka freesataan sipulin ja mausteiden kanssa kunnolla pannulla öljyssä. Näin saadaan tomaatin makeus esiin eikä tarvitse muuta sokeria lisätä. Koko komeuden luonnollisesti hunnutan sitruunanmehulla. Se kruunaa kaiken.

Itse en oikeastaan nykyisin juurikaan käytä quacamolea täytteenä, se on vain valintakysymys. Toki sitä voi myös lisätä. Se vain jotenkin on jäänyt pois ja sitruunainen täyte ei mielestäni enää tarvitse sitä. Salsakastikkeenkin teen itse, Nopea tomaattisalsa toimii äärettömän hyvin. Myös Pico de Callo on mainio. Picoa käytettäessä ei juuri tarvita muuta salaattia joukkoon. Se mokoma ajaa molemmat tehtävät, salaatti ja salsa.

Lopuksi vain kunnon jalapenoja joko säilyke tai tuoremarinoituja. Nykyisinhän jopa jalapenoja saa marketista tuoreina. Minulla on onni saada syödä oman puutarhan satoa säilöttynä. Ja jos vegaanisuutta haluaa niin kasvisjogurttia huipuksi. Ja jälleen kerran, on makuasia haluaako kaiken sisään ja kääntääkö taskuksi vai rullaako lautaselle ja lisää salsan ja hapankerman päälle mehevöittämään. Näissä kun ei oikeaa taida olla. Hiven kaalisalaattia viereen ja se on siinä. 



Täyte
1 tlk kikherneitä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 paprika, vihreä t. keltainen.
öljyä
2 tlk tomaattipyreetä
chiliä maun mukaan (reilusti vain)
1 tl korianteria jauh.
1/2 tl kuminaa jauh.

2 tl savupaprikaa
mustapippuria
suolaa

2 tl kasvisliemimassaa tai
½ dl silputtua korianteria tai persiljaa
½ sitruunan mehu

Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulit. Samoin hienonna kumina ja korianterinsiemenet. Kuutioi paprika reiluiksi kuutioiksi. Aloita kuullottamalla sipuli öljyssä. Kun se on pehmennyt ja saanut aavistuksen väriä niin lisää valkosipuli ja mausteet ja jatka hetki kuullotusta. Seuraavaksi vuorossa pyree, heitä sekin joukkoon ja jatka niin että se saa hieman kuivahtaa ja paahtua pannulla. Nyt lisää sitruunanmehu, ja kikherneiden lientä ja herneet. Anna muhia hetki ja lisää kasvisliemimassa tai silputut persilja/korianteri. Tuo kasvisliemimassa on tässä hirmuisen hyvä ja antaa kivaa lisämakua. Tarkista suola. Lopuksi survo perunanuijalla tai haarukalla  varovasti hiven kikherneitä rikki niin että massa tiivistyy. Älä kuitenkaan tee sosetta siitä.

Jos haluat kaalisalaatin niin se syntyy myös hetkessä. Vain suikaloitua kaalia ja punasipulia. Hiven mustapippuria, suolaa, omenaviinietikkaa ja öljyä. Muista kuitenkin kun olet silpunnut kaalin lisätä sen joukkoon hiven suolaa ja nuiji silppu pehmeäksi esim perunanuijalla tahi viinipullon pohjalla. Jatka niin kauan että kaalista irtoaa hiven nestettä, näin saat siitä mehevimmän.





Kommentit

Suositut tekstit