Kukkakaali valkosipulijuustogratiinillaJälleen kerran olen mielissäni kun tulin kaupasta ja vielä tammikuussa. Kyllä täällä vihannekset ovat tuoreita ja laadukkaita. Tietysti pitää olla asiassa tarkka ja miettiä vähän mistä ne ostaa. Kaupassa oli isot kukkakaalit tarjouksessa. Päät olivat suojalehtien peitossa komeasti kokoa oli niin ettei tahtonut saada vihannespussiin mahtumaan. Vaan kyllä siitä tuli roskaakin suojalehdistä. No, koirat olivat innoissaan rapeista lehtiruodeista, ovat heille melkoista herkkua, kuten kaalinlehdetkin ja kanta. Vaan pieneni kukkakaali nätisti normimittoihin ja keveni puolella. Onneksi täällä ne myydään pääosin kappalehinnalla joten siinä mielessä tappiota ei tullut.
Gratinointi ei ole kukkikselle mitenkään ihmeellistä ja uutta, sitä on aina tehty. Vaan tehdään se valkosipulin ja juuston kombinaatiolla, niin saadaan aivan uusi makumaailma, jota vielä savupaprikalla terästetään. Helppoa, yksinkertaista ja herkullista. Ruoka jonka ongelma on sen riittävyys. Häipyy silmissä ja jos jotain vuokaan jää, niin taatusti se tulee napsittua jopa kylmänä.
Otetaan sopivan kokoinen kukkakaalin pää
1 tlk ruokakermaa
1 pieni sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 rkl vehnäjauhoa
oliiviöljyä
2 tl kasvisliemimassaa tai ½ dl persiljasilppua
2 tl savupaprikajauhetta
mustapippuria
suolaa
½ tl dijonsinappia
150 g juustoraastetta

Jos kukkakaali on iso niin lohko muutamaan isompaan palaan. Esikeitä muutama minuutti kukkakaalia vähässä vedessä kanta alaspäin. Älä anna kypsyä kypsäksi! Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota öljyssä. Juuri kun ne alkavat saada väriä lisää vehnäjauho joukkoon ja sekoita. Kaada kerma joukkoon ja lisää sinappi, paprika ja mustapippuria sekä puolet juustoraasteesta. Nyt kasvisliemimassa on todella poikaa tässä ja antaa mainion lisäpotkun. Jos sitä ei ole niin lisää persiljasilppua ja tarkista suola. Anna kiehahtaa niin että vehnäjauhot turpoavat ja juusto sulaa. Ja sitten vain normaalisti kukkiksen niskaan uunivuokaan ja +200 uunissa niin kauan että pinta sa nätin värin. Kaveriksi sopii uunituore lämmin patonki tai paahtoleipä.

Kommentit

Suositut tekstit