Kasvisjambalaya



Kummasti tammikuun lopulla jo aurinko herättelee ihmisessä tuon puutarhavietin. Toki onhan minulla chilejä ja tomaatteja ollut tuloillaan jo kauan taimina. Vaan joutuu pää kallellaan jo pihalla katselemaan jotta mihinkäs ja mitä laitellaan? Myös kämmenet himoavat päästä multaan käsiksi. Imohomon valtaan kun joutuu niin sitä ei sitten mikään pidätä. Jouduin perkaamaan persiljalaatikon rikkaruohoista ja jakamaan puskat. Ja siitä se ajatus läksi. Katselin niitä persiljanpuskia ja putsailin niistä kukkavarsia ja muita kuolleita oksia pois. Samalla mietin että jotain tänään mihin voisi lykätä reilusti persiljaa antamaan makua. Yrtti jota rakastan korianterin kanssa yli kaiken. Samalla välähti mieleen Lahdessa eräs kaukainen joulunaluspäivä kun kävin syömässä paikallisessa meksiolaisravintolassa Jambalayan. Ulkona oli silloin yli -25 pakkasta ja hirmu viima. Tarjoilija varoitteli jotta heille on tullut erä todella äkäisiä jalapenoja. Haluatteko niitä joukkoon? Kehui vielä toisten sitä nauttineiden asiakkaiden lähteneen takki leväällään tuuleen jäähdyttelemään. Eipä tuollaisen kannustuspuheen jälkeen voinut muuta kuin tilata annos. Laskun yhteydessä joutikin kohteliaasti kysymään hältä jotta missäs lähinnä myydään uimahousuja tahi shortseja?. Sen verran oli silloin lämmittävä annos.

Tuolla puutarhassa tuo episodi tuli mieleen ja päätin tehdä tänään kasvispohjaisen Jambalayan. Jotain hieman arkisesta reippaampaa ruokaa. Kun kasvatelen chilejä niin niitä sitten piisaa, myös marinoituna. Sen puolesta homma oli hanskassa, makua saadaan. Kun perinteisessä käytetään tulista makkaraa ja kanaa, niin hyvät vaihtoehdot piti katsoa kaapista. Pelkkä papuriisimössö ei nyt tule kyseeseen. Porkkanaa tietty ja paprikaa. Sipulia, valkosipulia. Tietysti kasvisliemimassaa, joka on kunnolla persiljaa sisältävä liemijauheiden ja vastavien, kunnollinen lisäaineeton vaihtoehto. Sillä saa makua ja reilusti, tuli jälleen todistettua. Mukaan tänään pääsi marinoituja chilejä, Aji Cristalia ja Lemondropia. Marinoidut jalapenot sopivat aivan yhtä hyvin tähän. Oikeastaan paremminkin, niissä kun on hedelmälihaa enemmän. Tässä muuten kaalista tehty kimchi istuu ihan kivasti.

Valmiille annokselle kaveriksi vain hapankermaa ja hyvää olutta. Niin ja iso nenäliina johon saa pyyhkiä hikeä sekä valuvan kuonon. Tietysti riippuu kuinka avokätisesti Jalluja mukaan lykkii. 




1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 iso porkkana
1 dl Kimchiä tai kaalisilppua
1 paprika, vihreä tahi punainen
Jalapenoja sopivasti, oman maun mukaan
2 dl pitkäjyväistä riisiä
1 tlk kidneypapuja tahi ruskeita
1 tlk kuorittuja tomaatteja
öljyä
1 rkl kasvisliemimassaa tai
1 dl persiljasilppua
suolaa
mustapippuria

2 tl savupaprikajauhetta
1 tl korianterin siemeniä hien.
1 tl kuminaa hienonnettuna
1 sitruunan mehu

Homma on helppo. Leikkaa porkkana puoliksi ja viipaloi se suhteellisen ohuiksi viipaleiksi. Lykkää viipaleet pannulle öljyyn kuullottumaan ja lisää kimchi/kaalisilppu jokkoon. Anna kaalin saada hiven väriä porkkanoiden myös kypsyä aavoistuksen. Samalla ne hieman makeutuvat eikä lisäsokeria tarvitse laittaa. Kuutoi karkeiksi kuutioiksi sipuli ja paprika. Laita uunivuokaan raan riisin kanssa. Lisää porkkana-kaaliseos mukaan. Pavut liemineen ja tomaatit. Leikkaa tomaatteja hieman pienemmiksi pannulla. Lykkää muut aineet joukkoon sopivassa suhteessa ja lopuksi sen verran vettä että koko helahoito juuri peittyy siihen. Uuniin +190 ja niin kauan että neste on haihtunut ja riisi kypsää. Kannattaa sekoittaa kerran ettei riisi ole yksinään pohjalla kypsässä tuotteessa. 











Kommentit

Suositut tekstit