Aurinkokuivattutomaattipasta
Muistan ensi reissun Toscanaan ja käynnin torilla. Ostin silloin tuoreita juuri kuivattuja tomaatteja. Niissä maistui Italia, Toscana ja aurinko. Ne olivat kuin meheviä suolattuja luumuja, suolaisen makeita ja mielettömän pehmeitä. Se ja pari muutakin kertaa Arezzon torilla ja monilla muillakin italialaistoreilla ovat herättäneet intohimoni niihin. Muistan kerran Roomassa kun piti päästä ensimmäisenä aamuna ensiksi kukkatorille Piazza Campo de' Fiorille hakemaan iso paperipussillinen niitä. Aivan samaa oli myös Calabrian Tropeassa. Torille vain hakemaan iso kilon pussillinen ja sen jälkeen vasta rannalle. Toimivat perunalastujen tai suolapähkinöiden asemasta snacksina. Noilla reissuilla syttyi se ajatus että minä vielä joskus vietän elämääni näillä nurkilla ja kasvatan itse omat tomaattini joita kuivaan. Nyt niitä kasvattelen, kuivaan ja nyt syön, oman maan tomaatteja. Niitä joita sama aurinko kuin Toscanassakin kuivattelee. Miettiessäni mitä tekisin lounaaksi, kävelin jääkaapille ja katselin sisään. Jotenkin, jostain kummasta syystä, sinne on kertynyt hirmuinen määrä säilykepurkkeja. Juuri niitä mitä olen syksyllä säilönyt. Toki myös kaupasta on tullut kiikutettua kaikennäköistä mukavaa. Eli kaappi puolillaan puolitäysiä lasipurkkeja. On aika tehdä niistä jotain. Joten purkit peliin ja hyvää pöytään. Samalla saa sitä tomaattien öljyä hyvin hukattua. Yleensähän kaapissa pyörii purkinpohja jossa on muutama sentti tomaattien maustamaa öljyä.

Ohje on nopea, simppeli ja varsin edullinen. Vaan ei anneta niiden hämätä, lopputulos on aivan mahtavan herkullinen. Sinä aikana kun pasta kypsyy niin ”kastike” on pyöräytetty valmiiksi. Kastike on oikeasti väärä sana, pitää puhua pikemminkin lisukkeesta. Italialaiset eivät uita pastaansa kastikkeessa kuten meillä suomalaisilla on yleensä tapana. Italialaisilla pasta on pääosissa ja kastikkeen tai lisukkeen tarkoitus on korostaa sitä. Siksipä tämäkin näyttää pannulla vähäiseltä, vaan makua ja väriä piisaa. Pastaa kahdelle sopivasti (125g/nuppi)

100g aurinkokuivattuja tomaatteja
tomaattien öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
2 rkl Ajvaria
2 tl kasvisliemimassaa tai
½ dl persiljasilppua
basilikaa
mustapippuria
suolaa
päälle:
parmesaania
kaprista

Laita pastavesi kiehumaan ja lisää reilusti suolaa. Pastaveden pitää olla kuin Välimeri suolaisuudeltaan. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Lorauta reilu loraus pannulle tomaattien säilöntäöljyä ja kuullota sipulisilppu siinä. Kun sipuli alkaa juuri saamaan väriä lisää valkosipulin kynnet ja hieman pienennetyt tomaattikuutiot. Anna tomaattien hivenen saada lämpöä ja makeutua ja lisää ajvar joukkoon. Lisää tarvittaessa hiven öljyä jotta massa ei ole liian kuivaa. Lopuksi kasvisliemimassaa tai persiljasilppua ja reilusti basilikaa. Mausta loppuun. Kun pasta on al dente kypsää nosta joukkoon ja lisää joukkoon n. ½ dl keitinlientä. Sekoita ja jaa annoksiksi. Päälle parmesaaniraastetta ja muutama kapris antamaan hiven lisää potkua.

Kommentit

Suositut tekstit