Munakoisoperunat



Lauantai ja kaikkea viikolta takana. Kelikin oli yöllä hirveä, satoi kaatamalla ja ukosti melkoisesti. Jossain välissä ilma kylmeni ja aamulla lunta oli lähes 10 cm. Kroatialainen talvi tuli ja kohta myös menee, luulen.
Minulle on jäänyt kaappiin kaikenlaista ”tähdettä” vihanneksista. Alkuun ajatuksena oli tehdä hampurilaisia, koetun reseptin mukaan, kuitenkin keli pisti asian uusiksi. Alkoi tehdä jotain hieman tuhdimpaa ”roskaruokaa” koska nyt siellä pakastaa. Kaiveltuani jääkaappia niin sieltä löytyi muutama herkkusieni jotka olivat jääneet edellisestä safkasta yli. Puutarhan viimeisiä suippopaprikoita ja chilejä. Avattu, puolikas paseerattu tomaattitölkki. Sipulia ja valkosipulia. Pottujakin oli. Joten hetken mietittyäni, mussakkaa en tänään halua, jotain muuta. Samalla välähti suomalainen klassikkogrilliruoka mieleen, makkaraperunat. Siis niiden kasvisvaihtoehto työn alle.
En myöskään halua uppopaistaa mitään joten valikoitui hieman mutkaisempi tie ja perunat esikeitin kuorittuna kokonaisina. Sitten pannulle paksuina ”ranskiksina” sipuleiden ja yrttien kanssa hakemaan väriä. Munakoisolle sama. Näin saadaan makua niihin. Herkkusienet uunivuokaan tuoreina jotta eivät mene lötköiksi. Tomaatti pannun kautta maustaen, ikään kuin ketsupiksi ja sekaan. Lopuksi juustoa hiven kuorutteeksi. Uuniin koko komeus hakemaan väriä. Muutoinhan kaikki ovatkin jotakuinkin valmiiksi kypsiä. 



4 keskikokoista perunaa
1 iso sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
½ munakoisoa
100-150g herkkusieniä tuoreita
1 paprika
oliiviöljyä
chiliä maun mukaan
timjamia
rosmariinia
mustapippuria
suolaa
hiven sokeria
sitruunanmehua hiven
½ tlk paseerattua tomaattia
100g juustoraastetta



Leikkaa munakoiso 1,5 cm viipaleiksi, suolaa kevyesti ja anna itkeä. Kuori perunat ja esikeitä n. 10 min. Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulit. Leikkaa sienet paksuhkoiksi viipaleiksi. Kun munakoison pinta helmeilee, niin kuivaan siivut ja leikkaa n. 1,5 cm suikaleiksi. Lisää kuumalle pannulle öljyä ja munakoisot sekä puolet valkosipulista. Kääntele varoen ja anna saada väriä. Suolaa kevyesti ja lisää hiven mustapippuria sekä timjamia paiston aikana. Näin munakoiso imee parhaiten makua. Kun ne ovat saaneet väriä niin hiven sitruunanmehua päälle ja siirrä uunivuokaan sienten kanssa. Älä kuitenkaan käytä liikaa öljyä, äläkä kypsennä pannulla liikaa, menevät muuten herkästi liian pehmeiksi. Kun perunat hivenen ovat pehmenneet niin kaada keitinvesi pois ja jäähdytä kylmällä vedellä pikaisesti. Leikkaa perunat reilun 1 cm suikaleiksi ja paista pannulla öljyssä lopun valkosipulin ja suikaloidun sipulin kanssa niin että ne saavat kaikki väriä. Lisää pannulle reilusti rosmariinia ja paprikat paiston aikana. Mausta suolalla ja mustapippurilla kevyesti, lisää uunivuokaan. Lopuksi huuhdo pannu paseeratulla tomaatilla ja mausta se chilillä, hivenellä sokeria ja tilkalla sitruunanmehua. Anna hiven tiivistyä jotta ei ole vetelä ja painu pohjalle. Kaada kaikkien päälle uunivuokaan ja sekoita. Lopuksi juustoraastetta sekaan ja pintaan. Laita uuniin +200 niin kauan aikaa kunnes saa nätin värin.
Nyt kun maha on täynnä, voin todeta jälleen kerran jotta olihan erinomaista.

Kommentit

Suositut tekstit