KasvispyttipannuJoulu oli ja meni. Moni söi itsensä ähkyyn ja kuitenkin jouluruokia on vaikka kuinka paljon jäljellä. Minulla onneksi tuo syöminen ja ruoat pysyivät kohtuudessa. Hieman silakoita jäljellä leipien päälle, onneksi. Muuten kaappiin ei tuoreita juureksia kummoisempia Joulusta jäljelle jäänyt.
Tänään, kuten aina välipäivinä, ihmisillä on tapana syödä jotain muuta kuin juoluruokia. Monelle kinkkukin alkaa olemaan ongelma, tai ainakin niiden jämät. Siksipä tämä varsin perinteinen ja alkujaan ruotsalainen ruoka tuo hyvän keinon hukata tähteitä, siihenhän se on luotukin. Joten nyt me kasvisruokien ystävätkin voimme kolistella vihanneslokeroa tyhjäksi ja tehdä hyvää ja kuitenkin varsin kevyttä. Tähänhän voipi laittaa kaikkea mahdollista, parsakaalista lähtien.
Perinteisesti pyttikseen kuuluu raaka peruna, sipuli ja ne lihajalosteet, makkarat sun muut. Paistetulla kananmunalla kuorutettuna. Minun versiossa mennääkin hieman runsaammalla kasvisversiolla ja otetaan mitä kaapista löytyy. Perunaa ja sipulia ilmanmuuta, porkkanaa, valkosipulia, selleriä, palsternakkaa mielellään. Parsakaali ja paprikakin sopivat mainiosti. Kidneypavut tuovat kaivattua proteiinia. Toki voipi seitaniakin tms. käyttää jos haluaa. Tosin itse en näe niille tarvetta. Himskatin hyvää näinkin. Kananmunalle jokainen voi tehdä mitä haluaa, paistaa tai jättää pois. Muuten hyviä lisukkeita on etikkapunajuuret tai -kurkut. Ketsuppi ja sinappikin istuvat perinteisesti tähän, samoin majoneesi.Juureksia, porkkanaa, selleriä, perunaa, palsternakkaa
sipulia
valkosipulia
1 tlk kidneypapuja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
chiliä maun mukaan
persiljasilppua

Ota mieleisiä juureksia ja pilko ne n. 7-10 mm kuutioiksi. Hienonna sipulit. Aloita kuullottamalla peruna, porkkana ja muut juurekset. Kun ne ovat hieman saaneet väriä lisää sipulit ja jatka kunnes kaikki ovat pehmenneet. Jos lisäät paprikaa tai parsakaalia niin lisää ne varsin myöhäisessä vaiheessa etteivät ne mene yli. Pavut aivan lopussa, niiden ei tarvitse kuin lämmetä. Lisää reilusti paprikajauhetta ja mausta mieleiseksi. Lopuksi persiljasilppua päälle. Ja kuten totesin, tee kananmunan kanssa mitä haluat. Minusta se sopii vain loistavasti tähän.
Ja sopii tähän muuten ne kinkunkin jämät. Kommentit

Suositut tekstit