Kasvispyttipannu
Joulu oli ja meni. Moni söi itsensä
ähkyyn ja kuitenkin jouluruokia on vaikka kuinka paljon jäljellä.
Minulla onneksi tuo syöminen ja ruoat pysyivät kohtuudessa. Hieman
silakoita jäljellä leipien päälle, onneksi. Muuten kaappiin ei
tuoreita juureksia kummoisempia Joulusta jäljelle jäänyt.
Tänään, kuten aina välipäivinä, ihmisillä on tapana syödä jotain muuta kuin juoluruokia. Monelle
kinkkukin alkaa olemaan ongelma, tai ainakin niiden jämät. Siksipä
tämä varsin perinteinen ja alkujaan ruotsalainen ruoka tuo hyvän
keinon hukata tähteitä, siihenhän se on luotukin. Joten nyt me
kasvisruokien ystävätkin voimme kolistella vihanneslokeroa tyhjäksi
ja tehdä hyvää ja kuitenkin varsin kevyttä. Tähänhän voipi
laittaa kaikkea mahdollista, parsakaalista lähtien.
Perinteisesti pyttikseen kuuluu raaka
peruna, sipuli ja ne lihajalosteet, makkarat sun muut. Paistetulla
kananmunalla kuorutettuna. Minun versiossa mennääkin hieman
runsaammalla kasvisversiolla ja otetaan mitä kaapista löytyy.
Perunaa ja sipulia ilmanmuuta, porkkanaa, valkosipulia, selleriä,
palsternakkaa mielellään. Parsakaali ja paprikakin sopivat
mainiosti. Kidneypavut tuovat kaivattua proteiinia. Toki voipi
seitaniakin tms. käyttää jos haluaa. Tosin itse en näe niille
tarvetta. Himskatin hyvää näinkin. Kananmunalle jokainen voi tehdä
mitä haluaa, paistaa tai jättää pois. Muuten hyviä lisukkeita on
etikkapunajuuret tai -kurkut. Ketsuppi ja sinappikin istuvat
perinteisesti tähän, samoin majoneesi.
Juureksia, porkkanaa, selleriä,
perunaa, palsternakkaa
sipulia
valkosipulia
1 tlk kidneypapuja
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
chiliä maun mukaan
persiljasilppua
Ota mieleisiä juureksia ja pilko ne n.
7-10 mm kuutioiksi. Hienonna sipulit. Aloita kuullottamalla peruna,
porkkana ja muut juurekset. Kun ne ovat hieman saaneet väriä lisää
sipulit ja jatka kunnes kaikki ovat pehmenneet. Jos lisäät paprikaa
tai parsakaalia niin lisää ne varsin myöhäisessä vaiheessa
etteivät ne mene yli. Pavut aivan lopussa, niiden ei tarvitse kuin
lämmetä. Lisää reilusti paprikajauhetta ja mausta mieleiseksi.
Lopuksi persiljasilppua päälle. Ja kuten totesin, tee kananmunan
kanssa mitä haluat. Minusta se sopii vain loistavasti tähän.
Ja sopii tähän muuten ne kinkunkin jämät.
Kommentit
Lähetä kommentti