Kardemummakasviskeitto


Meillä on ollut bura, kylmä pohjoistuuli, joka käy luihin ja ytimiin. Onneksi aurinko kuitenkin nyt paistaa. Vuorten laet ovat hunnutettu lumipeitteisiksi. Siis keli on mitä mainion tehdä jotain hieman erikoisempaa keittoa. Joku irvileuka saattaisi sanoa tätä kaalikeitoksi, vaan sitähän tämä osin onkin ja paljon muuta. Äärettömän hyvää ja kevyttä.
Makunsa keitto saa yllättävästi kardemummasta, kanelista, kurkumasta ja hunajasta. Näihin kun lisätään kevyt chili ja reilu valkosipuli, niin soppa on valmis, tai ainakin lähes. Uskomatonta miten upeasti nuo mausteet sopivat kaalille ja muille kasviksille. Yksi suuri juju tässä keitossa on freesaus. Kun aloittaa sipuleilla niin annetaan niiden saada oikein mehevä pehmeys ja aavistus väriä pintaan ja sitten vasta muut kasvikset. Koko hoito, etenkin kaali freesataan kunnolla jotta kaaliin saadaan luonnon omaa makeutta. Sen pitää pehmentyä ennen nesteen lisäystä. Koko homma kruunataan hunajalla jolla tuodaan hiven lisää makeutta ja tasapainottamaan makuharmoniaa.

1/4-1/2 kaalia
2 porkkanaa
1 pala selleriä
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
½ paprika
1 tlk papuja
oliiviöljyä
1 tlk paseerattua tomaattia
vettä
chiliä maun mukaan
½ tl kardemummaa
1 tl kanelia
2 tl kurkumaa
2 tl paprikajauhetta
oksa timjamia
suolaa
mustapippuria
hunajaa
päälle persiljaa

Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipuli. Suikaloi kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Porkkana suikaloidaan ja selleri sekä paprika kuutioidaan pienehköiksi kuutioiksi. Aloita kuulotus reilussa oliiviöljyssä sipuleilla ja kun ne ovat hyvin kuulottuneita lisää kardemumma, kaneli, kaali ja muut vihannekset. Jatka kuultusta niin että kaali pehmenee. Tämän jälkeen lisää paseeratu tomaatti ja sopivasti vettä ja loput mausteet. Anna kiehua n. 40-60 min jotta kaikki kypsyvät. Tarkista maku ja lisää persiljasilppua tarjoiluvaiheessa.








Kommentit

Suositut tekstit