Eestiläinen hapukurk


Koepuutarha on oikein valjastettu tuottamaan kurkkuja tälle kesälle. Harmi vain että kesä on ollut hirmuisen kuuma ja kuiva Kroatiassa. Vastaiskuna kuitenkin laitoin neljä uutta tainta kasvamaan niin että haaveena on saada niistä satoa syys-lokakuun ajan. Nämä kurkut joita viljelen eivät ole avomaakurkkuja vaan sen ja kasvihuonekurkun välimuoto, paikallinen salaattikurkku. Sopii kokemukseni mukaan hirmuisen hyvin säilöntään viipaleina ja siksi kuvissa esiintyy viipaleet.
Näitä ei sitten pidä sotkea venäläisiin suolakurkkuihin, ne ovat oma juttunsa.
Olen tutustunut alkujaan näihin Pärnussa jossa vanhalla torilla eräs mummo myi työkseen näitä. Oli kuulu kurkun hapattaja. Hänellä oli aina useamman eripäivän hapatettuja kurkkuja, päivästä viikkoon. Maku oli kuten arvata saattaa aina hieman vahvempi mitä kauemmin oli käytetty.
Tämä resepti on Pärnun läheltä Katrin Vaisma Peltokankaalta kotoisin ja näin kiitollisena pistän jakoon aivan samanlaisena kun sen sain.Katrin ole hyvä, estraadi on sinun:

Hapankurkut
Tarviit ( 3 l. purkin annokset)
Tuoreita pikku kurkkuja
Merisuolaa ( itse laitoin n. 2 rk l/ 2l vettä)
Mustaherukan lehtiä ja/ tai kirsikkan lehtiä, tillin varsia ja tillin kukkia. (3 l. purkkiin menee kourallinen vihreitä )
Tuoretta piparjuurta- leikkaat kuution 2x2 cm (jos ei ole- valkosipulikynsiä 2)
Purkki (voi olla tynnyri sitä varten, vaikkapa muovista)
Jos haluat säilyttää, sitten purkkeja, ja uusia ruuvattavia kansia
Laita kurkut seisomaan kylmään veteen n. 4-5 tunniksi. (vaikka ämpäriin) Jos ne seisoo ennen vedessä, niistä tulee rapeita. Ei oo pakollista.
Laita kurkut purkkiin niin paljon kuin mahtuu, laita piparjuuri ja lehdet (lehdet ja tilli või laittaa sekaisin kurkkujen kanssa, minä laitan päälle)
Tee valmiiks suolavesi. 3 l. purkkiin menee n. 1-1,5 l. suolavettä (kylmä vesi ja hyvin sekoitettu suola, maun mukaan) Kaata se kurkkujen päälle.
Älä laita kantta päälle, avoin purkki jää nyt seisomaan huoneenlämpöön 5-6 päiväks, voit laittaa lautasen alle, koska purkki alkaa vaahtota ja ajaa yli. Vaahton voit kerätä pois.
Kurkut on valmiit syötäväks itse asiassa jo päivän päästä. Mutta 5-6 päivää on ne oikeat. Jos haluat säilyttää niitä, sitten ota kurkuilta se sama suolavesi, (ei lehtiä, ne heitä pois, piparjuuren voi laitta purkkin uudestaan, lehdet homehtuu) ja laita kattilaan, kiehauta.
Kaata vähän viilentynyt keitetty vesi uudestaan kurkkujen päälle. Kurkut voit nyt jakaa vaikka pienempiin purkkeihin. Kannet tiivisti päälle ja kylmään.

Minä pesen purkit, kuivaan ja laitan uuniin 100 astetta 10 min. Kannet keitän, kuivaan (ei saa jäädä tippaakaan vettä) Samoin laitan hillojen purkit. Sä varmaan tiedät ne asiat.
Jotkut sanoo, et kurkut säilyy kevään asti näin myös lämmössä, mutta kuitenkin itse olen laittanut ne jääkaappiin. Miten kauan ne säilyy, en tietä koskaan, meillä ne syötään talven aikana nopeasti. Jõudu!

Kommentit

Suositut tekstit