Kompastunut meksikaani


Haa, minulla tuo koepuutarha lykkii kauheasta kuumuudesta ja kuivuudesta huolimatta tavaraa, kesäkurpitsoista lähtien. Niille pitää sitten keksiä jotain käyttöä keittiössä. Varsinkin ylisuuri kesäkurpitsa on hieman haasteellinen. Kasvi on kovin saippuamainen maultaan sellaisena ja kaipaa mielestäni varsin rohkeaa maustamista.
Lähes jokainen tuntee lampaanjauhelihalla täytetyt kesäkurpitsat kaatunut imaami tai nukahtanut imaami nimillä. Nyt ei kuitenkaan käytetä lihaa vaan kasviksia ja haetaan hieman meksikolaistyylistä säväriä makuihin, eikä niin vähää haetakaan. Siitä tuo nimi juontaa. Iso kesäkurpitsa, kuin meksikolaissombrero, laajakokoinen. Reilusti kasviksia ja mausteita. Reilusti täytettä kurpitsoille ja lisäksi reilusti juustoa. Tämän voi ihan hyvin tehdä pienempiikin, normikokoisiin kesäkurpitsoihin.

1 iso tai pari pienempää kesäkurpitsaa
1 iso vihreä paprika
½ varsisellerin vartta
1 sipuli
3 valkosipulin kynttä
1 tlk pintopapuja t. kidneypapuja
kourallinen tuoretta korianteria
½ sitruunan mehu ja kuori
2 tlk tomaattipyreetä
öljyä
suolaa
½ tl sokeria
mustapippuria
jauhettua korianteria
chiliä mielellään habaneroa tuoreena
savuparikajauhetta
200g juustoraastetta

Halkaise kesäkurpitsat ja poista siemenmalto niin että siihen syntyy kunnon ura. Suolaa kevyesti ja jätä itkemään täytteen teon ajaksi. Lisää myös hiven sitruunan mehua ja kuorta. Silppua sipuli karkeahkoksi ja selleri varsin ohuiksi siivuiksi. Hienonna valkosipulit ja pilko paprika kuutioiksi.
Aloita kuulottamalla sipulit ja valkosipulit. Kun ne saavat hieman väriä lisää paprikat ja sellerit. Hetken päästä tomaattipyree ja anna sen saada hieman makeutta pannulla ja lisää sitruunan mehu. Lopuksi pavut ja mausteet. Täytä kurpitsanpuolikkaat reilusti kukkuroilleen ja lisää reilusti juustoa päälle. Kypsennä uunissa +200 n. 30-40 min. Jos juusto uhkaa tummua niin laita alufolio suojaksi päälle.
Smetana istuu mukavasti kaveriksi tarjoiltaessa.Kommentit

Suositut tekstit