Chili con/sin carneTämä on varmaan yksi niistä ruokalajeista joista sen yksinkertaisuudesta riippumatta löytyy varmaan miljoona reseptiä. Joten on syytä lyödä lusikka soppaan ja esitellä oma. Tämäkin on vanha ja varsin koettu con carne versiona. Kuitenkin se istuu myös hirmuisen hyvin sin versioksi, ihan ilman ongelmaa. Tässä reseptissä hyödynnetään tölkkipapuja, vaikkakin nyt teen sen itsekeittämiini paikallisiin kroatialaisiin papuihin jotka eivät ole ruskeita. Joten älkää kuvaa ihmetelkö, ei se valehtele. Jossain välissä pitää kertoa kuinka tehdään todella pitkän kaavan mukaan kuivista pavuista. Se vain vie useamman tunnin aikaa. Tämä kun syntyy alle puolen tunnin, vaikka jauhelihasta tai pekonista.
Tämä ruoka on hirmuisen hyvä tekosyy ostaa iso annos kuivia papuja ja keittää ne kypsiksi tomaattikastikkeessa. Hiven suolaa ja paseerattua tomaattia runsaasti, Sillä saa todella edullisesti ja samalla vaivalla useammalle kerralle. Laittaa vain loput annospakkauksissa pakkaseen, kuten minulla on. Silloin saa todella halvalla ja taatusti hyvää raaka-ainetta tähän. Sama käy myös Refieds beans ja moneen muuhunkin ihan perinteisestä papusopasta lähtien.
Tämän reseptin Chili con/sin carne on myös äärettömän hyvä täyte tortilloille tai tacoille.
Se suurin juju tässä piilee chilissä, tai pikemminkin chileissä. Toki jokainen tekee oman makunsa ja polton kestokyvvyn mukaista. Tosiasia on kuitenkin että monien ohjeiden neuvo että laita yksi chili tarkoittaa sitä markettien hollantilaischiliä, sitä pitkää punaista joka on jokin cayannetyyppinen c. Annuum chili. Tympeän makuinen ja kevyellä tulisuudella varustettu surkimus. Aivan samaa kamaa kuin peruschilijahe. Kuitenkin tässä tulisi käyttää paria kolmea erilaista chiliä, ei yhtä paljoa, vaan hiven jokaista rinnan. Koska maailmassa on chilejä joiden makumaaimasta löytyy sitruunaa, aprikoosia ja monia muitakin varsin aromikkaita makuja. Siis sellaisia joita tuossa tympeässä punaisessa ei ikinä ole. Ehdottomasti ostakaa kotimaisia, suomalaisia chilejä ja käyttäkää niitä tähän, tai sitten niitä monimuotoisia hollantilaispakkauksia joissa nykyisin on habaneroa ja muita erikoisempia chilejä. Ehdottomia on nuo habanerotyyppiset, kuten Naga morich, 7-pot, Bhut Jolokia yms. Niiden kanssa ehdottomasti esim. Lemondrop kuuluu tähän, siitä saa hiven sitruunamaista hedelmällistä makua. Chilit täydentävät toisiaan ja näin antavat aivan uuden ulottuvuuden ruoalle, eikä se tarkoita tuskaista poltetta. Toki tosi chilinystävä hakee juurikin sitä. 
( 250g jauhelihaa tai/ja 1 pkt pekonia)
1 tkl ruskeita papuja
1 tlk säilyketomaatteja (kokonaisia)
1 sipuli
2-3 valkosipulin kynttä
1 paprika
öljyä
mustapippuria
suolaa
chiliä mielen mukaan
koianterinsiemeniä jauhettuna
1 tl sokeria
sitruunan mehua
tuoretta korianteria

Jos teet lihasta niin aloita laittamalla pekonit kylmälle pannulle ja ruskista ne. Poista ja ruskista kevyesti (jauheliha ja) hienonnetut sipulit sekä paprika. Lisää pavut ja tomaatit. Paloittele tomaatit pannulla varsin kookkaiksi kappaleiksi jotta eivät mene ihan muhjuksi kypsyessään. Lisää mausteet ja anna hautua n. 20-30 min. Lisää vettä vain varoen jotta kastikkeesta tulee lähes muhennosmaista. Lopuksi tuoretta korianterisilppua runsaasti päälle.
Tarjoile riisin ja ranskankerman kanssa tai laita tortiljan sisään. Tippa smetanaa tekee annokselle oikeutta. 

Kommentit

Suositut tekstit