Varhaiskaalirisotto


Tämän reseptin taustat menevät sinne ”Puled Cabbage (c)” puolelle. Talvella ajattelin jotta kun varhaiskaali ilmestyy on kiva katsoa mihin kaikkeen se taipuu kun oikein taivuttaa. Näitä kaalireseptejä sitten muutama tippuu varhaiskaalista. Kaali kun on vain hieman väheksytty vihannes ja sen moninaiset käyttömahdollisuudet ovat jääneet huomaamatta. Varhaiskaali on mehukkuudellaan ja maukkaudellaan aivan parsaan verrattavissa oleva. Sitä pitää kunnioittaa ja sen herkkää makua pitää osata käsitellä jotta sen saa kaikessa runsaudessaan esiin. Siinä missä talvikaali haikaa vahvaa makuseuraa chilistä ja esim. wasabista, niin varhaiskaalille menään eri tavoin. Sille enemmän luovat yritit, sitruuna, makea paprikajauhe, tuore inkivääri ja kurkuma ne parhaat makumaailmat. Raikkautta, hentovaraista ja kuitenkin rohkeaa, hieman yllätyksellisyyttä varhaiskaalille pitää olla. Unohtamatta juustoja. Jota tulikin mieleen että pitikin kokeilla täyttää varhaiskaalia juustolla ja katsoa mihin päästään. Olen oikeasti todellakin innoissani saadessani tuoda julki tämän reseptin. Tämä oli minullekin suuri yllätys kuinka hyvin tämä toimiin. Yksi elämäni parhaimmista risotoista, täydellisyyttä lähentelevä makumaailma jossa kaikki ovat harmoniassa keskenään. Mutta muistakaa, tähän ei kannata sitä halvinta kyykkyviiniä tyrkyttää. Kunnon rieslinkiä, aromikasta, hapokasta ja luonteikasta sen olla pitää. Niin ja ehdottomasti parmesaania tai granapadanoa, ei missään nimessä edamia tähän.

0,5l varhaiskaalisilppua
1 porkkana
pieni pala selleriä tai letiselleriä hieman
2 kevätsipuli tai purjon valkoinen osa 6 cm
1 valkosipulinkynsi
2 dl risottoriisiä Aborio
hyvää oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä Riesling
n. 6 dl kasvislientä
½ sitruunanmehua
½ sitruunankuori
mustapippuria
suolaa
aavistus chiliä
tuoretta inkivääriä
70 g parmesaania
1 rkl voita 


Kuori ja leikkaa porkkana ohuiksi wokkisuikaleiksi ja sen jälkeen tee niistä pieniä tulitikun pään kokoisia kuutioita. Samoin jos käytät selleriä tee samankokoisia siitä. Halkaise sipuli ja hienonna, samoin valkosipulin kynsi. Hienonna kaali ensin hyvin ohuiksi suikaleiksi ja se jälkeen tee siitä n. 2 cm pitkää silppua. Näin kaikki kasvikset kypsyvät samassa ajassa riisin kanssa.
Laita laakeaan kasariin reilusti oliiviöljyä pohjalle. Lisää vihannekset ja kuullota hetki, lisää riisi ja kullota yhdessä niin kauan että riisi muuttuu kiiltäväksi. Aloita lisäämällä puolet viinistä ja ana sen imeytyä ennen kuin lisäät loput. Sekoita hyvin varovaisesti, nyt ei tehdä puuroa. Toisaaltaan jos jätät pitkäksi aikaa sekoittamatta riisi palaa kiinni. Lisää kasvislientä hiljakseltaan niin että edellinen on ehtinyt imeytyä. Kun riisi on al'dente kypsää lisää voita ja juusto. Sekoita. Muista että risoton kuuluu olla notkeaa, lähes valuvaa ja mehukasta, eli lisää varovasti kasvislientä tarvittaessa. Tarjoile heti sellaisenaan tai lisukkeena. Ja muista sama Riesling on oiva seuralainen tälle jumalaisen hyvälle risotolle.


Kommentit

Suositut tekstit