Vanhanajan kookosomenapiirakka



Pöydälle jäi pari omenaa keikkumaan ja mietin jotta mihin ne soveliaasti voisi käyttää. Hyvää teki mieli. Vasta olin uuniomenoita tehnyt ja jotain muuta halusin kehitellä. Olin viikolla käynyt Rijekassa torilla ja ostin sieltä irtotavarana kookoshiutaleita ison pussin. Vähän niin kuin Sulo Vilen, halvalla sain. Nyt oli oiva tilaisuus yhdistää ne. Siis piirakkaa, hyveeseen ei oikein aineita ollut. Rasvan puutetta hetken pähkäilin kunnes välähti jotta olenhan joskus kauan kauan sitten 70-l tehnyt vastaavalla pohjalla. Silloin nuorena poikana virittelin sen. Pohja perustuu täysin sokerikakkupohjaan. Jo olikin aika ottaa ohje uuteen käyttöön. Onneksi otin.
Tässä pohjassa appelsiinin kuori ja pari tippaa vaniljaa tekee ihmeitä. Samoin kuin rusinoille appelsiinimehu kera mintun. Niitä kun liottaa tovin niin voi nenä. Toki jos kaappiin on jäänyt sitruslikööriä niin se sopii hyvin tähän. Omenana oli Jonagold joka sopii ihan kivasti kun saa tuosta rusinain liemestä päälle hieman kytipoikaa. Lopuksi komistukseksi reilusti kanelia ja kookosta pintaan.
Seuralaiseksi tuli minulla tuttu hunajainen hapankerma jossa on rahkamainen maku ja kermainen rakenne yhdistettynä ja jälleen kera mintun. 




Pohja:
3 munaa
1,5 dl sokeria
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1,5 dl kookoshiutaleita
½ appelsiin kuori
3 tippaa vaniljaesanssia tai pari tl vaniljasokeria

Päälle:
2 omenaa
1 rkl appelsiinmehua tai sitrus/appelsiinilikööriä
½ dl rusinoita
½ dl kookoshiutaleita
kanelia
2 rkl hunajaa



Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää leivinjauhe vehnäjauhoihin ja lisää varovasti taikinaan. Raasta appelsiinin kuori joukkoon ja lisää vanilja sekä kookoshiutaleet. Sekoita varovaisesti sekaisin ja kaada voideltuun ja jauhotettuun piirakkavuokaan.
Laita rusinat heti aluksi likoamaan appelsiinmehuun tai likööriin. Leikkaa kuoritut omenat ohuiksi siivuiksi ja laita tasaisesti piirakan päälle. Ripottele rusinat tasaisesti ja varovasti jäljelle jäänyt liemi. Valele päälle hunajaa ja ripottele kookos ja reilusti kanelia. Paista uunissa keskitasolla +200 n. 15 min, Kunnes piirakka on kypsä.

Sitruunaisenmakea hapankermakastike:
2 dl ranskakermaa 12%
sitruunanmehua
1 rkl hunajaa
(sokeria tarpeen mukaan)
3 tippaa vaniljaesanssia tai vaniljasokeria
hieman kuivaa minttua hyvin hienoksi hienonnettuna

Sekoita aineet vain keskenään. Älä vatkaa.

Kommentit

Suositut tekstit