Sitruunajuustopiirakat



Kroatiassa ei aivan samanlaista rahkaa, kuten meillä Suomessa, tunneta. Joskus kuitenkin tekee mieli rahkapiirakkaa tai sen tapaista makumaailmaa. Eli oli kehitettävä vastaavan tapaista paikallisista raaka-aineista. Joten yhdeksi raaka-aineeksi valikoitui paikallinen cottagejuusto joka on varsin saman oloista kuin sen erään ruotsalaismeijerin vastaava. Lisäksi tarvittiin happamuutta ja sen hain ranskankermasta. Ja kas lopputulema oli enemmän kuin hyvä, mukava juustoinen rakenne jossa kananmuna tukee rakennetta ja antaa väriä. Tämä täyte eroaa juuri tuon juustoisuuden ansiosta rahkasta. Sopinee muuten vaikka murotaikinallekin. Nyt tehdään filoon, koska siihen tulee tehtyä suolaisella täytteellä myös. Menevät kaikki samalla paistamisella. Nopeaa, vaivatonta ja varsin edullista. Ja taivahallisen hyvää.

2 dl cottagejuustoa
1 dl ranskankermaa
1 kananmuna
sitruunanmehua
vaniljasokeria
sokeria
½ sitruunanmehu

filotaikinaa
voita voiteluun

Sekoita aineet, lisää vaniljasokeria ja tavallista sokeria maun mukaan. Saa olla sopivan kirpeänmakeaa ja juuston kuuluu tuntua. Levitä filoarkki leivinpaperin päälle lyhyt sivu itseesi päin ja voitele kevyesti sulalla voilla. Laita täytettä n. 2-3 cm päähän reunasta. Vaikka täyte on löysää niin sitä saa olla n. 3 cm leveydeltä. Älä kuitenkaan ihan koko leveydeltä, päätyihin pitää jäädä kääntövara. Nosta taikinanlieve täytteen päälle ja käännä päädyt sisäänpäin. Rullaa varovasti leivinpaperia avuksi käyttäen rullaksi ja nosta uunipellille. Lopuksi voitele sulalla voilla ja paista kullanruskeaksi uunin keskitasolla +225. Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi terävällä veitsellä. 

Jälleen vinkki. Filotaikinasta saa samalla lämmöllä ja lähes vaivalla monia erilaisia piirakoita yhtäaikaa. 








Kommentit

Suositut tekstit