Ranskalainen smetanakala



Sain kutsun viikonlopuksi grillibileisiin. Kuitenkin paikallinen sää heitti häränpyllyä aivan kuin normisuomalainen juhannussää. Joten jotain muuta pitää kehitellä. Toiveena oli kalaa. Mietin hartaasti jotta mitä täkäläisittäin erikoista voisi tarjoilla. Uutta ja kuitenkin varsin tuttuja makuja. Lohi, se norjalainen, on tylsää, täälläkin. Tuoretta tonnikalaa saa aina kun vain viitsii paistaa. Siis jälleen perusasioden äärelle ja papalina käsittelyyn. Papalina ja muutkin parvikalat, sardiinia myöten ovat pitkään olleet kalastuskiellossa. Nyt niitä saa ja edulliseen hintaan. Papalina, eli haili, on varmaan Välimeren alueen suosituin kala. Aivan kuin serkkunsa silakka meillä Itämeren ympäristössä. Ja jälleen, tähän ohjeeseen sopii varsin upeasti mutkin kalat. Perinteinen sardiini, jopa purkkiversiot istuvat. Silakkafileet ja muikku aivan huippuhyviä tässä. Jopa se valkoinen mieto aasialainen Pangasius. Kuhalle tässä tehtäisiin kunniaa.
Kalan lisäksi otetaan perunaa ja esikeitetään ne kokonaisina lähes kypsiksi. Nimensä mukaan smetanaa ja se ryyditeätään komeasti valkosipulilla, sitruunalla ja reilulla rosmariinilla. Paistetaan uunissa meheväksi juuston kuoruttaessa pinnan kultaiseksi. Kaiken huippuna komea rosmariinin oksa herättämässä tuoksullaan ruokahalun.

Neljälle tarvitaan
8 keskikokoista perunaa, kiinteää.
2 kevätsipulia tai 1 purjon valkoinen osa
½ kg silakkafilettä tai muuta kalaa fileinä
suolaa
mustapippuria
2 dl smetanaa tai ranskankermaa
2 dl ruokakermaa
sitruunanmehua ja hieman kuorta
2 valkosipulin kynttä
1 lt sinappia (Dijon)
tuoretta rosmariinia

hiven makeaa paprikajauhetta
100 g emmentaljuustoraastetta

Kuori ja esikeitä perunat kokonaisina n. 15 min, lähes kypsiksi. Suolaa, pippuroi ja raasta sitruunan kuorta kalafileille kevyesti ja anna maustua hetki. Hienonna kevätsipuli. Tee smetanasta ja kermasta löysähkö kastike ja mausta se suolalla, pippurilla, valkosipulilla, sitruunanmehulla ja reippaalla rosmariinilla (maun mukaan). Leikkaa hieman jähtyneet perunat ohuehkoiksi viipaleiksi ja lado ne voidellun uunivuoan pohjalle. Lisää ½ sipulista ja kalasta ja sen jälkeen taas sipulia ja kalaa kerroksittain. Lopulta kaada smetanakastike päälle tasaisesti. Viimeiseksi juustoraastetta ja komea rosmariininoksa huipuksi. Paista uunissa niin että juustokuorute saa kauniin kultaisen värin. Tarjoile hyvän vihersalaatin ja sitruunan kera. 





Kommentit

Suositut tekstit