Sitruunainen varhaiskaalikeitto





Kevät ja sen herkut ovat suuri innoituksen lähde minulle. Parsa-aika alaa olla parhaillaan ja se vie huomion tästä maailman herkullisimmalta ja monipuolisimmalta kasvikselta, varhaiskaalilta. Kevään ensimmäiset kaalit ovat jotain aivan tajuttoman herkullista, mehevää ja makeaa. Samalla kaali on varsin hentoa ja kypsyy nopeasti. Siksi sitä kannattaa nyt käyttää ja paljon. Varhaiskaali on hyvää kuitua, mineraaleja ja c-vitamiinia täynnä, siinäkin hyvä pointti sen käyttöön. 
Tänään, perjantaina kävin kaupassa tekemässä viikon ostoksia ja kun näin nämä ihka ensimmäiset kotimaiset (kroatialaiset) varhaiskaalit, olin myyty. Nyt haluan hyvää kaaliruokaa ja sellaista jonka voi syödä lämmittämällä vielä huomennakin. Nyt tehdään sitruunaista, mehevää, hyvää, hieman kermaisen oloista ja raikasta kaalikeittoa. Seuraksi sille piti ihan tietoisesti ostaa paikallista ruislimppuakin joka paahdetaan kaveriksi. 


( 1 pkt pekonia)
½ varhaiskaalin päätä
3-4 perunaa
2 varhaissipulia tai 1 tavallinen
3 valkosipulinkynttä
1 porkkana
pieni pala selleriä
oliiviöljyä
2 tl kasvisliemimassaa tai 1 kasvisliemikuutio
1l vettä
suolaa
mustapippuria
2 laakerinlehteä
hieman chiliä
curryä
1 sitruunan kuori
1 sitruunanmehu
2 dl ranskankermaa rasvaista

Kuori perunat, porkkanat ja valkosipulit. Suikaloin kaali hyvin ohuiksi suikaleiksi. Jaa porkkana pituussuuntaan 4 osaan ja kuutioi ne ohuiksi. Samoin selleri pieniksi kuutioiksi. Hienonna sipuli. Jos käytät pekonia, suikaloi se n. 1 cm suikaleiksi. Tällöin aloita ruskistamalla pekonit ja jatka seuraavasti. Laita kasarin pohjalle reilu loraus oliiviöljyä, lisää tl curryjauhetta tai -tahnaa, hieman chiliä. kuullota kaali, porkkana ja sipulit oikein hyvin niin että kaali pehmenee kunnolla. Lisää kuoritut ja kuutioidut perunat ja jatka hetki jonka jälkeen lisää vesi ja loput mausteet. Keitä kypsäksi, perunat saavat jopa hajota joukkoon. Aivan lopuksi lisää ranskankerma, älä keitä sen lisäämisen jälkeen ettei se leikkaannu. Lisää tarvittaessa sitruunanmehua hieman.
Paahda ruisleivät pienessä oliiviöljytilkassa ja tarjoile sellaisenaan keiton kanssa.

Kommentit

Suositut tekstit