Krumpir pita eli perunapiirakka



Suolaiset piirakat tehdään yleensä Suomessa muro tai voitaikinapohjalle. Täällä Kroatiassa yleisin on filo. Toki voitaikinaa käytetään myös runsaasti. Minulle on tarttunut innostus filoon paikallisilta enkä edes mieti murotaikinaa. Tämä homma vain toimii ja lopputulos on takuuvarma. Filo kun sopii myös makeisiin ihan yhtä hyvin.
Otsikko ehkä on hieman vajaa koska nyt yhdistän perunan ja mangoldin. Molempia syödään paljon täällä yhdessä. Vaan eteen ei ole tullut tätä kombinaatiota piirakassa, joten kokeiltavahan se oli. Lopputulos onkin karu tyhjä lautanen, kaikki meni. Tämä käy hyvin sellaisenaan suolaisena piirakkana. Lisukkeeksi esim. paistille tai kalalle. Silloin kun halutaan perunalisäke joka on jotain uutta. Kesän lounaspöytään salaatin kanssa täydellinen. Vaikka käytinkin mangoldia niin tämän voi tehdä pinaatista tai nokkosesta. Molemmat sopivat todella hyvin tässä. Ja luulenpa että tämä täyte sopii myös voitaikinan sisään aivan yhtä hyvin. 




3 lehteä filotaikinaa
½ kg perunaa
200g mangoldia tai pinaattia
suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua
100g juustoraastetta
voita


Kuori ja keitä perunat kypsiksi. Hienonna huuhdeltu mangoldi ja ryöppää se. Jos käytät pinaattia niin mielellään tuoretta ja sen ryöppäyksen jälkeen valuttaa hyvin ja kevyesti hienontaa, vaan älä tee liian hienoa. Jos on babypinaattia niin sille ei tarvitse pieniä. Valuta perunat hyvin muhenna perunanuijalla, jätä kuitenkin karkeahkoksi. Lisää mangoldi ja mausta sitruunalla, suolalla ja mustapippurilla. Ota filolehti ja aseta leivinpaperin päälle ja voitele sulalla voilla. Laita toinen ja kolmas ristiin toisiinsa nähden ja voitele ne samoin. Laita täyte keskelle ja levitä pyöreäksi ja noin 1 cm paksuiseksi lisää pintaan juustoraaste. Nosta nyt vuoronperään taikinalevyjen kulmat päälle ja muotoile pyöreä kiekko. Voitele samalla voilla taikinan pinta. Käännä varovasti kiekko ja voitele myös pinta. Paista uunissa +225 niin että pinta saa kauniin värin, n. 10 minuuttia. Kun pinta on saanut kauniin kullankeltaisen värin, valele ranskankerman ja veden sekoituksella kevyesti ja laita takaisin uuniin. Piirakka on valmis kun pinta on kuivahtanut. Tämä tekee taikinasta mehevän ja antaa oman säväyksen. Ehdottomasti parasta juuri uunista tulleena.

Kommentit

Suositut tekstit