Krumpir burekBurek on ehdottomasti yksi parhaista kroatialaisleivonaisista ja siksi minäkin niitä väännän. Tänään on perunapäivä ja sitä tuli keitettyä reippaasti ja nyt tehdään toinen versio ja maustetaan valkosipulilla. Kimmokkeen tähän sain kun eräässä leipomossa oli hieman vastaavia piirakoita. Halusin kuitenkin tehdä hieman omanlaisen makumaailman ja onnistuin siinä varsin hyvin. Tämäkin ohje on todella simppeli ja nopea pyöräyttää. Nämä voi vaikka täyttää päivällä ja lykätä illalla uuniin. Hyvä illanistujaisiin, välipalaksi ja miksei juhlapöytään kasvispiirakan tilalle. Nämäkin menevät kuin kuumille kiville ja ovat parhaimmillaan uunilämpöisinä.

Filotaikina-arkkeja
700g perunaa
½ dl smetanaa tai ranskankermaa
2 valkosipulin kynttä
suolaa
mustapippuria
voita
Keitä kuoritut perunat kokonaisena, näin tärkkelys ei liukene keitinveteen. Valuta hyvin ja survo perunanuijalla karkeaksi soseeksi. Lisää hyvin hiennonnettu valkosipuli tai käytä puristinta sekä smetana ja mausteet. Sekoita ja anna hetki maustua. Massa saa olla jäykähköä, vaan älä tee liian jäykkää.
Voitele filoarkki sulatetulla voilla ja laita n. 2 cm arkin reunasta perunamassaa nauha. Nosta taikinan reuna perunan päälle ja sulje päädyt kääntämällä samoin sivusta hieman sisään. Rullaa paperin avulla tiiviiksi rullaksi ja nosta uunipellille vierekkäin niin että rullat koskettavat toisiaan. Voitele pinnat voilla ja paista uunissa +225 niin että pinta saa kullanruskean värin. Ota pelti uunista ja valele kevyesti pinta vesismetanaseoksella ja laita takaisin uuniin niin kauaksi aikaa että pinta kuivuu. Näin saadaan mehevä taikina näihin.

Kommentit

Suositut tekstit