Kasvissipulipihvit


Minulla on pitkään pyörinyt ajatus tehdä omaa kasvismakkaraa. Kun soijanakit eivät oikein nappaa. Siitä tämä ohje läksi eilen ja kuten tavallista hieman lapasesta. Edelleen mennään tiukasti paaston mukaan ja lihaa vältellään. Tosiaan, eilen alkoi kuitenkin tehdä mieli hot dogeja ja hyviä sellaisia. Siis väänsin taikinan niille. Harmi etten ottanut kuvaa. Eilen ajattelin ettei homma ketään kiinnosta sen työläyden takia. Minullakin se jäi kolmen makkaran tekoon ja lopuista tein sitten pihvejä uunissa. Tänään sitten paistoin niitä pannulla sipulipihveiksi. Vaan molempi parempi. Ainoa mitä minä en saa täältä on keinokuori makkaralle. Makkaraan jouduin rakentamaan tuorekelmuun ja käsin rullaamaan ja tiivistämään massan tiukaksi makkaraksi. Toki kaikki oli lopulta vaivan arvoista, kuten tänäänkin. On sitten paras pihviresepti mitä olen maistanut ja kokeillut. Myös omaperäisin itselleni. Mitään vegaanipihvejä nämä eivät kuitenkaan ole.

1 prk kikherneitä
1 prk ruskeita papuja
3 perunaa
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 dl raejuustoa
2 kanamunaa
3 rkl maissitärkkelystä
1 prk, pieni, tomaattipyreetä
2 tl sinappia
1 ½ tl oreganoa
1 ½ tl rosmariinia
merisuolaa
mustapippuria
1 rkl makeaa paprikajauhetta
chiliä
öljyä

Kuori ja keitä perunat n. 15 min, lähes kypsiksi. Hienonna sipulit ja kuullota öljyssä niin että saavat hieman väriä. Valuta kikherneet ja pavut. Muhenna ne astiassa hyvin esim perunanuijalla. Jauha oregano ja rosmariini pienen määrän karkean merisuolan kanssa hienoksi. Lisää tomaattipyree, sinappi, maissitärkkelys, kuullotetut sipulit ja munat, Vaivaa taikinaa n. 4-5 min. ja lisää mausteet sekä raejuusto ja jatka vaivaamista. Leikkaa jäähtyneet perunat pieniksi kuutioiksi, noin 4 mm. ja sekoita joukkoon. Nosta lusikalla pihveiksi uunipellille paperille. Paista hetki uunissa niin että pihveistä tulee kiinteät, älä kuitenkaan liian kauan etteivät mene kuiviksi. Ota väri lopullisesti panulla jossa olet ensin paistanut sipulit ruskeiksi. Näin saat myös sipulin maun paremmin pihveihin ja mehukkuutta lisää.

Jos haluat kokeilla omaa makkaraa niin sama massa tosiaan käy siihenkin. Hyvä olisi löytää keinosuolta ja täyttää siihen tämä massa ja keittää. Voit kuitenkin tehdä tuorekelmuun. Levitä n. 20 cm pala työpöydälle poikittain. Laita täytettä n. 2,5 cm paksulti toiselle reunalle ja rullaa kelmu makkaraks. Sulje rullaamalla toinen pää ja tiivistä massa sisällä hyvin, niin ettei jää ilmaa. Rullaa umpeen ja laita rulla toisen kelmun sisään. Keitä paketti laakeassa kasarissa niin että makkaramassa jähmettyy. Nosta pois ja anna hetken levätä. Poista kelmut ja ota halutessasi väri pannulla öljyssä. Varo tekemästä liian paksua koska taikina turpoaa hieman.
Molemmat sopivat hyvin sämpylöiden väliin kunnon tuhdin sinapin, ketsupin ja majoneesin kera.
Kun teet sipulipihvejä niin pari kolme sipulia suikaleiksi. Paahda öljyssä ja lisää niiden väriä saatua hieman sokeria, makeaa paprikajauhetta, mustapippuria ja suolaa. Jos haluat oikein mehevää niin korvaa suola soijakastikkeella.
Seuraksi kermaviiliä johon raasta reippaasti piparjuurta ja hieman sitruunamehua, suolaa sekä mustapippuria.


Kommentit

Suositut tekstit