Kallen tonnikala hätävara



Vieläkö muistatte klassikon ”papilan hätävaran”? Tuo klassikko jo hieman unhoon painunut jälkiruoka sai minut inspiroitumaan tähän. Minulle on Pääsiäisen nurkilla tulossa Suomesta vieraita ja olen miettinyt pääni puhki jotta mitä tarjoan heille? Olen joskus, varmaan 25 vuotta sitten tehnyt viimeksi tätä ja se pulpahti kuin korkki pintaan muistoistani. Tämän alkuruan etu on siinä että siinä voi käyttää mielikuvitusta ja valmistelut voi tehdä vaikka edellisiltana. Kasaa vain juuri ennen tarjoilua. Toki krutongit kannattaa lisätä lämpöisinä. Loistavaa Vapun piknicille tai brunssille. Jos haluaa tujua suolaisuutta niin anjovista tai sardellia peliin. Kasvisversiossa ehdottomasti kalan sijaan retiisiä. Aikoinaan kun tein tämän jenkkisalaatilla ja nyt rucolalla, niin täytyy sanoa että rucola sopii mausteisuudellaan ehdottomasti parhaiten tähän.

2 annosta (riippuu tarjoiluastiasta)
1 dl raejuustoa
2 rkl kermaviiliä
2 rkl Ajvaria
1 prk tonnikalaa
rucolaa
1-2 siivua vaaleaa leipää
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1 dl kermaviiliä
sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
kirsikkatomaatteja tai säilykejalapenoja

Sekoita raejuusto Ajvar ja kermaviili keskenään. Samoin mausta kermaviilikastike sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla. Leikkaa leipä kuutioiksi ja paahda oliiviölyssä valkosipulin kanssa krutongeiksi. Valuta tonnikalasta neste pois.
Aloita annoksen kasaus esim jälkiruokamaljaan tms. laittamalla raejuustomassa pohjalle ja hieman krutonkeja. Seuraavaksi rucolaa tonnikalaa, hieman krutonkeja ja jälleen rucolaa. Pinnalle nökäreitä sitruunakermaviilikastiketta. Aivan lopuksi krutonkeja hieman ja halkaistuja kirsikkatomaateja tai säilykejalapenoja. Tarjoile hyvän kuivan valkoviinin tai kuohuviinin kera.

Muista, hätävara on luova ruoka, sitä mitä löytyy saa käyttää, vaikka paahdettua pekonia.
Hyvät vaihtoehdot ovat savukala edellä mainituilla kastikkeilla. Graavilohikuutiot ja kermaviiliä jossa on raastettua piparjuurta ja hieman sitruunaa.

Kommentit

Suositut tekstit