Kookos Cevapičići


Cevapičići on kroatialaisten kansallisruoka. Se kelpaa arkena ja komistaa juhlapöytää. Kyseessä on reilusti maustetusta rasvaisesta jauhelihasta tehty pötkylä, vähän kuin meidän kepakot olivat, tosin ilman tikkua. Ne paistaan yleensä grillissä tai pannulla.
Minulla on kiehtonut jo aikaa tehdä siitä kasvisvaihtoehto, siis reilusti maustettu ”kasvispötkylä”. Muuta tekemistä näillä ei esikuvansa kanssa juuri ole. Reilu maustaminen tässä tapauksessa merkitsee sitä että, kun ollaan täällä ja kroatiassa on aavistus ja ripaus orientalia, niin ruoassa kuin musiikissakin, niin otetaan se mukaan. Siksi kookosta, hieman tai oikeammin reilusti minttua, neilikkaa ja kanelia. Mukaan hieman hunajaa antamaan makeutta. Sitruunankuorta tekemään raikkautta. Hieman chiliä intiasta. Samoin tänään seuraksi currykermakastike mehevöittämään riisin. Kyseessä on puhdas minun iloittelu keittiössä ja annetaan aurinkoisen idän tulvia tuoksujen ja makujen kautta keittiöön. 




1 tlk kikherneitä
1 pieni sipuli
½ porkkanaa
pala selleriä
2 valkosipulin kynttä
3 dl kookoshiutaleita
2 rkl maissitärkkelystä
3 rkl tomaattipyrettä
2 kananmunaa
suolaa
mustapippuria
runsaasti minttua
jauhettua korianteria
neilikkaa
kanelia
½ sitruunan kuori raastettuna
1 rkl hunajaa tai palmusokeria

Kuori sipulit, selleri ja porkkana. Aja ne hyvin valutettujen kikherneiden kanssa hienoksi tasaiseksi massaksi tehosekoittimella tai sauvalla. Lisää kookos, munat, tärkkelys ja mausteet. Vaivaa kunnolla tasaiseksi massaksi. Paista pannulla reilussa öljyssä pinnat kiinni ja nosta uunivuokaan. Kiehauta pannulla kastike ja kaada päälle. Anna muhia 15 min uunissa +180 folioon petettynä.
Tarjoile riisin kanssa.

Kermacurry

Kun Cevapičićit ovat täynnä kookosta niin tehdään vastapainoksi kermainen kastike jossa sitruuna tuo raikkautta.

1 prk ruokakermaa
½ sipuli
1 valkosipulinkynttä
2 tl punaista currytahnaa tai curryjauhetta ja makeaa paprikajauhetta
1 tl tomaattipyreetä
sitruunan mehua
chiliä maun mukaan
suolaa
mustapippuria

Hienonna sipulit hienoksi. Kuullota ne ja currytahna öljyssä. Lisää tomaattipyree ja kerma. Mausta ja anna kiehahtaa. Kaada cevapičićien päälle.








Kommentit

Suositut tekstit