Caponata Istriana




Munakoisoa oli tarjouksessa ja aivan mielettömän upeaa, todella fressiä. Siis sehän suorastaan huusi ostamaan itsensä. Alkuun ajatuksena oli tehdä kasvismoussakka vaan ajatus läksi käsistä. Olin juuri eilen keittänyt ison kattilallisen papuja tomaattikastikkeessa ja mietin jotta yhdistetään ne jotenkin uudella tavalla. Samoin pinaattia tuoreena löytyi jääkaapista. HÖH, ajattelin tehdään jotain kesäistä. Varsin perusitalialaista ja istrialaista ruokaa paikalliseen istrialaiseen tyyliin. Taas tässäkin vuosituhansien naapuruus näkyy, ollaan vanhaa italialaisaluetta.

Munakoiso kuuluu suuriin herkkuihini, siihen ei kyllästy. Sitä voi valmistaa sadoin tavoin ja aina saa hyvää. Se ei tarvitse lihaa kaverikseen, tosin munakoiso istuu lihan kaveriksi äärettömän hyvin. Tänään annetaan munakoisolle pääosa ja kaikki muut saavat täydentää sitä, jopa pinaatti. Yleensä tässä käytellään myös varsiselleriä ja hieman purjoa, vaan nyt ei.

Hyvä punaviini vielä kaveriksi niin muuta ei juuri tarvita. Ehkä uunilämmin chiapatta kuitenkin.

Tähän olisi hyvä olla:
1 keskikokoinen munakoiso
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
pinaattia
½ prk kuorittuja tomaatteja tai kolme tuoretta
1 prk papuja
200g tuoretta pinaattia
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
hiven chiliä
sitruunan mehua hieman
2 tl liemimassaa tai tuoretta persiljaa silputtuna
runsaasti oreganoa
parmesaaniraastetta




Pilko munakoiso suurehkoiksi paloiksi ja suolaa kevyesti. Anna suolan itkettää vähintään 30 min. Suikaloi sipuli ja hienonna valkosipulinkynnet. Huuhdo pinaatti ja valuta hyvin. Paahda pannulla oliiviöljyssä kuivatut munakoisopalat kypsiksi. Niin että ne saavat väriä ja muuttuvat kuulakkaiksi. Ota pois pannulta lepäämään. Kuullota seuraavaksi sipulit oliiviöljyssä ja kun ovat lähes valmiita lisää valutettu pinaatti ja jatka, seuraavaksi hyvin valutetut ja huuhdotut pavut seuraksi. Nyt on tomaattien vuoro. Jos käytät tuoreita kalttaa ne kuumassa vedessä ja pilko reiluiksi kuutioiksi. Kokonaiset purkkitomaatit kokonaisena ja vain vähän lientä. Voit hieman pienentää lastalla niitä, älä tee kuitenkaan suljua. Mausta ja lisää liemimassalla tai/ja persiljasilpulla. Lisää tarjoiltaessa parmesaania päälle.

Kommentit

Suositut tekstit