Tempura Pulled Cabbage eli Tempura nyhtökaali (c)Nyt on vuorossa se haastavin osa nyhtökaaliprojektissa, saada se istumaan hienovaraiseen japanilaistyyliseen makumaailmaan. Oman haasteensa tuo se että täällä Kroatiassa tuo irinin sun muiden spesiaalien kastikkeiden ja mausteiden sanit ei ole niin itsestään selvyys. Sama on wasbin kanssa. Vaan eipä ensimmäistä kertaa olla tekemässä pieniä ihmeitä eli soveltamassa. Tuttua hommaa minulle. Olen oikeasti hämmästynyt miten upeasti kaali taipuu ihan uusiin juttuihin. Varsinkin näihin nykerrysjuttuihin jossa sitä oikeasti nyhdetään kuin hienovaraista salaattia. Niin tehdään nytkin. Otetaan vaihteeksi ne kaalin lehtien ohuet kärkiosat käyttöön, kuitenkin sieltä sisältä, ei ihan uloimpia pehmeitä lehtiä, vaan ne rapsakat sisemmät. Irroitetaan lehdet ja revitään, siis ehdottomasti revitään, noin tulitikkuaskin kokoisiksi suupaloiksi. Muoto saa ja pitääkin olla luova ja erilainen. Revitty reuna auttaa friteeraustaikinaa tarttumaan paremmin kiinni ja antaa oman tekstuurinsa jota veitsellä leikattu ei tee, on tylsän suora.
Laita revityt lehdet sellaiseen kulhoon jossa voi niitä kevyen varovasti nuijia perunanuijalla tms. Mukaan kannattaa laittaa suolaa jo tässä vaiheessa. Tarkoitus on vain saada hieman rakennetta pehmenemään jotta marinointi onnistuu paremmin. Raasta kaalille tuoretta inkivääriä ja piparjuurta. Lisää hieman mustapippuria ja puolen sitruunan mehu, lopuksi hieman, maun mukaan vaahterasiirappia tai hunajaa. Vaahterasiirappi ei anna niin voimakasta omaa makua ja on siksi parempi makeuttaja. Sen verran että maut pyöristyvät ja korostavat kaalin makua. Anna vetäytyä vähintään 2 h. Poista ennen friteerausta neste ja lisää hieman maissitärkkelystä ja sekoita.
Lisäksi esim porkkanaa joka kannattaa leikata voimakkaasti vinoon pituussunnassa ohuksi suikaleiksi. Sipulia jona leikkaa renkaiksi ja käyttää vain niitä uloimpia ja ihan sydänosat käyttää johonkin muualle. Tuore pinaatti on loistavaa. Huuhtele hyvin ja ravista kuivaksi. Basilikan lehdet sopii hyvin. Retikka ja oikeastaan kaikki vihannekset käyvät tähän kalojen lisäksi. Nyhtökaalin marinointi

4 dl revittyä kaalinlehtiä
raastettua piparjuurta
raastettua tuoretta inkivääriä
suolaa

mustapippuria
1 rkl noin vaahterasiirappia
½ sitruunan mehu
Maizenaa

Tempurafrittitaikina

2 dl jääkylmää vettä
1 kananmuna
2 dl durumvehnäjauhoa
1 l öljyä paistamiseen

Sekoita jääkylmään veteen (tai halutessa olueen) kananmuna hyvin. Lisää jauhot ja sekoita hyvin. Älä anna taikinan lämmetä, käytä heti. Lämmitä öljy niin että kun hieman taikinaa nostaa öljyyn se alkaa kiehua kunnolla.
Kasta nyhdetyt kaalinlehdet yksitellen taikinaan ja nosta öljyyn, Anna taikinan kypsyä mutta älä päästä ruskistumaan kuin aivan aavistuksen. Menettele samoin kaikkinen muidenkin vihannesten kanssa. Nosta talouspaperin päälle kuivumaan. Myös ne öljyyn muodostuneet taikinamurenet nostetaan valumaan. Tarjoile heti lämpiminä Soijakastikkeen kera. Tee soijakastike niin että lisää miriniä hieman mausteeksi ja aavistus wasabia. Mirinin sijaan voit käyttää sitruunanmehua ja wasabin sijaan raastaa piparjuurta aavistuksen. Dippaa tempurat kuten sushit.

Kommentit

Suositut tekstit