Salviakanaa ja kuskus



Sattui mukavasti kun kävin eilen Opatijassa kaupassa, kana oli tarjouksessa. Ja muuten olihan herkullisen näköisiä palleroita. Kana on täällä nuorta kanaa, hieman broilerin tapaista. Suurimmat erot ovat lihaisuudessa ja mehukuudessa. Aivan omaa luokkaansa. Tämäkin jötkäle painoi l,9 kg. Siinä on syömistä parille päivälle komeasti.
Kun muutin 3 vuotta sitten tänne ja ensi kertaa pääsin kauppahalliin oli edessäni epätodellinen näky. Kanaa kokonaisena ja paloina. Oli fileetä, siipeä, koipireittä, nuijaa ja selkäpalaa. Ei ensimmäistäkään filee tai paistisuikaletta. Ei ensimmäistäkään hunaja- tai muumarinadikanasilppua. Kaikki tuoretta ja komean keltaisia väriltään. Sittemmin myös tottunut saamaan kaupasta aivan samoin.
Jo kaupassa oli selvää mitä siitä tehdään, italialaisittain salviakanaa. Tässä ei säästellä voita eikä salviaa. Annetaan niiden yhdessä maustaa ja mehevöittää kana. Muutenkin mennään hieman salvian ehdoilla. Salvia on varsin vähän käytetty mauste meillä suomalaisilla, sääli, sillä sen maku on aivan mielettömän upea ja sopii kanalle loistavasti. Jos saatte tuoretta niin loistavaa, kuivattukin on hyvä. Lopputulos on kaiken väärti, mehevä ja suuhun sulavaa kanaa.
Seuraksi haetaan pohjois-afrikalainen kuskus. Sekin on varsin vähän hyödynnetty suomalaiskeittiössä. Kuskus on durumvehnäsuurimoita, siis samaa kuin pasta. Kuskus on helppokäyttöinen, kypsyy nopeaan itsekseen. Vain kiehuva vesi päälle, sekoitus ja kansi kiinni. Hautuu n. 5-7 min kypsäksi ilman lisälämpöä. Kuskuksen voi maustaa mieleisekseen. Sen seuraksi sopii rusinoista papuihin ja paprikoihin lähes kaikki. Siis monipuolinen herkku. Kuskus maistuu taatusti myös nirsoimmallekin.

Kokonainen broileri, tai koipireisipaloja maustamattomia
75g voita
salvia reilusti
suolaa
mustapippuria
2 tl paprikajauhetta
hiven chiliä
½ sitruunan kuori
½ sitruunan mehu

Halkaise broileri rintalastan kohdalta kahteen osaan. Mausta liha suolalla mustapippurilla, paprikalla ja chilillä. Hiero mausteet pintaan ja laita palat uunivuokaan nahkapinta ylös. Lisää sitruunan mehua ja anna maustua tovi. Tee sillä välin maustevoi. Notkista voita vesihauteessa niin että siihen on helppo sekoittaa hienonnettu salvia ja sitruunan kuori. Voitele broilerin nahkapuolet voilla niin että puolet jää vatsapuolelle. Paista uunissa +200 n. 30 min. kunnes pinta on saanut väriä. Käännä palat ja voitele nyt toinen puoli lopulla voilla. Anna myös tämän puolen saada väriä n. 20 min. Käännä vielä kerran ja voitele uunipannussa olevalla rasvalla. Lopuksi paahda +250 ja ylälämmöllä kunnon nätti väri. Muista pitää uunipannulla vettä jotta rasva ei pala. Ota varovasti valtaosa rasvasta talteen. Loput huhdellaan kuumalla vedellä kuskusin joukkoon. Lihan voi leikata tai nyhtää maun mukaan. Kuitenkin ennen tarjoilua kaada pannun uunipannun rasvaa lihan päälle jotta fileen ja jalkojen sisälihatkin saavat makua ja mehevyttä.



Kuskus ja linssit

3 dl kuskussuurimoita
3,5 dl lientä
1 prk linssejä
1 sipuli
1 valkosipuli
suolaa
mustapippuria
2 rkl tomaattipyrettä
persiljasilppua

Valuta linssit hyvin. Laita kasariin tai kuumuutta kestävään vuokaan kuskus. Lisää kiehuvaa uunipannun huuhdelientä ja vettä niin että yhteensä on 3,5 dl. On hyvä jos mukana on myös rasvaa koska se mehevöittää kuskuksen turpoamisvaiheessa. Tällä välin paista pannun rasvalla hienonnetut sipulit kevyesti, niin että saavat hieman väriä. Lisää tomaattipyree ja linssit. Anna hautua hetki ja lisää lopuksi hautunut kuskus ja persilja. Tarkista suola ja tarjoile.
Hyvä lisä on Ajvar.


Kommentit

Suositut tekstit