Refried beansLaskiainen oli ja meni, nyt eletään katolisessa maailmassa paastonaikaa joka kestää Pääsiäislauantaihin. Meillä Kroatiassa kuten Meksikossakin sillä on kansalle varsin suuri merkitys. Tällöin yleensä syödään vain yksi ateria päivässä ja välipaloja jätetään väliin. Laskiaistiistain jälkeinen tuhkakeskiviikko ja Pitkäperjantai ovat päiviä jolloin ei syödä lihaa, ainoastaan kasviksia ja kalaa.
Paasto merkitsee paljon muutakin, sen yksi elementti on toisten huomioon ottaminen. Mikä onkaan parempi tapa kuin tarjota läheisille itsetehtyä ruokaa ja viettää yhdessä aikaa sen ympärillä syöden ja toistemme seurasta nauttien. Siinä ei silloin tarvitse olla mitään erikoista, onhan aika jolloin on hyvä tehdä asiat yksinkertaisesti. Tässä on tämän ruoan yksi tärkeä aspekti. Toinen on sen edullisuus ja helppous, tähän on aina kaikilla ollut varaa. Nämä ovat asioita jotka meiltä pyrkii unohtumaan kun saamme tätä jossain texmex-ravintolassa ja ihastumme sen makuun.
Kuten monessa muussakin kirjoittamassani reseptissä, tässäkin kaikki kumpuaa sieltä maaseudulta, kuuman pölyisen auringon paahtamilta seuduilta.
Alkujaan tässä on käytetty pintopapuja. Kuitenkin kaikkialla, kuten täällä, niitä ei vain ole saatavilla. Tällöin voi ihan hyvin käyttää esim. kidneypapuja, ei ollenkaan väheksyttävää, toimivat todella hyvin. Antaa vain palaa. Toinen asia joka on kuin nenä päähän tässä, savustettu paprikajauhe. Se antaa loistavan säväyksen.

1 prk kidney- tai pintopapuja
2 rkl tomaattipyrettä
1 pieni sipuli
2 valkosipulin kynttä
auringonkukkaöljyä
jauhettua korianteria
jauhettua kuminaa
chiliä
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta
½ limen mehu
kourallinen tuoretta korianteria tai persiljaa
smetanaa

Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota öljyssä. Lisää chili, korianteri-, paprika ja kuminajauhetta, mustapippuria ja chiliä maun mukaan. Anna mausteiden hetki kuullottua sipulien kanssa ja lisää tomaatipyre, sekin saa hetken makeutua ennen kuin lisätään pavut liemineen. Voit soseuttaa sauvalla tai perunasurvimella. Jätä kuitenkin hieman karkeaksi, ettei mene ihan tasaiseksi massaksi. Anna saostua pienellä lämmöllä ja sekoita rauhallisesti ettei pala pohjaan. Mausta loppuun ja lisää hienonnettu korianteri tai persiljasilppu. Tarjoile lämmitettyjen nachojen, tacojen tai tortillakuorien kanssa. Lisää lautaselle tarjoiltaessa hieman smetanaa tai ranskankermaa.
Tämä sopii loistavasti illanistujaisiin, annos on kahdelle ja sitä suurentamalla saa nopeasti isollekin porukalle helpolla. Myös torilloihin käärittynä kera salaatin ja tuoresalsan sopii loistavasti.

Kommentit

Suositut tekstit