Ranskalainen maalaisvuoka



Kaikkialla maailmassa perinteiset maalaisruoat ovat syntyneet hyvin yksinkertaisista aineksista. On katsottu mitä pellot ja puutarhat antavat. Milloin metsän tai vedenviljaa mukana hyödyntäen. Kuitenkin se liha on aina ollut pyhien ja juhlien suurta herkkua. Toki kun jokin kotieläimistä on teurastettu niin siitä on käytetty lähes kaikki ruoaksi varsin monipuolisesti. Teurastukset ajoittuivat yleensä syksyyn ja varhaiseen kevääseen jolloin ilmojen puolesta Eteläisessä Euroopassa liha vielä säilyi kohtuullisen hyvin. Silloin tehtiin makkaroista lähtien ilmakuivattuun kinkkuun ja palvilihaan.
Toista on ollut heinä- ja elokuussa. Silloin maitokin pyrki happanemaan ja tuore liha oli lähes välittömästi käytettävä. Siksipä maidoista tehtiin juustoja ja hapanmaitotuotteita, aivan kuin meilläkin piimät ja erilaiset piimä- ja uunijuustot. Ja juuri nämä yhdistettynä puutarhan tuoretuotteisiin, vihanneksiin, juureksiin ja yrtteihin ovat näytelleet isoa osaa ruokavaliossa, kananmunilla höystettynä.
On hirmuisen vaikea sanoa mistä tämäkin resepti on alkujaan lähtenyt matkaan. Selvät sukulaisuussuhteet löytyvät esim unkarilaisesta Rakot krumplista ( linkki). Siinä vain käytetään kermaa ja lisäksi paikallista salamia.
Tähänkin ruokaan olen törmännyt ihan sattumalta kulkiessani pitkin maailmaa. On aika tehdä taas keran tätä herkkua ja unhoittaa hetkeksi se dieetti. Huomenna voi jälleen tehdä kevyempää. Tänään herkutellaan valkosipulin tuoksuista uuniruokaa. Kuten vuosisatojen ajan Ranskan maaseudullakin. Lasi hyvää punaviiniä kuuluu nyt asiaan.



8 keskikokoista perunaa
5 munaa
2 prk ranskankermaa (kevyt) tai 1+1 ruokakermaa
100g cottagetyylistä juustoa, raejustokin käy
2-3 valkosipulin kynttä
kevätsipulia tai ruohosipulia
persiljaa
suolaa
mustapippuria
aavistus chiliä tai cayannea
juustoraastetta, esim emmentaalia

Kuori perunat ja esikeitä niitä 15 min. Keitä kananmunat koviksi (10 min.) Hienonna valkosipuli ja kevätsipuli. Jos saat jostain niin tuoreet valkosipulin varret ovat oivia tähän. Leikkaa perunat ja kananmunat ohuiksi siivuiksi. Lado voideltuun uunivuokaan pohjalle perunaviipaleet. Hieman pippuria ja chiliä päälle. Seuraavaksi nökäreittäin ½ tuorejuustosta ja hienonnetuista sipuleista. Kananmunat ja taas perunat. Lopuksi perunoiden päälle hieman pippuria ja loput sipuleista, tuorejuustosta. Lisää hieman hienonnettua persiljaa. Sekoita kerman joukkoon kevyesti suolaa ja kaada se tasaisesti päälle. Lopuksi juustoraastetta pintaan. Paista uunissa +200 niin kauan että pinta saa nätin ruskean värin.


Kommentit

Suositut tekstit