Kurpitsakeitto a'la Kalle



Kurpitsat ovat nyt ruokalistalla hyvin yksinkertaisesta syystä, ne ovat kevyttä ja ravitsevaa purtavaa. Vanha kulinaristikin jolla vyötärö on taannoin päässyt liian mahtaviin mittoihin, herää viimein näille herkuille. Eikä muuten turhaa. On alkanut housut putoilemaan ja paidat lepattamaan. Kuitenkin olen syönyt hyvin, suorastaan herkutellut, Toinen asia joka näissä kiehtoo on kasvisruoka ja kuinka näistä voi saada monipuolista einestä. Siksipä haen erilaisia makuyhdistelmiä. Myskikurpitsa on yksi ehdottomia suosikkeja monipuolisuutensa ansiosta. Se taipuu varsin moneen, niin makeisiin kuin suolaisiinkin. Paahdettuna sen makeus korostuu. Kun tehdään suolaisia ruokia niin silloin makeuden kompensaationa kannattaa käyttää chiliä sekä happamia aineita, sitruunaa, balsamicoa tai omenaviinietikkaa. Myös hapanmaitotuotteet käyvät loistavasti. Tässä ohjeessa haetaan kuitenkin hieman epätavallisempaa vaihtoehtoa ja pidetään energiasisältö mahdollisimman pienenä, vain tippa ruokakermaa viimeistelemään. Tasapainoitetaan nyt hapankaalilla tai sen mehulla. Istuu muuten varsin loistavasti myskikurpitsan makuun. Eikä se dominoi kuten sitruuna äkkiä tekee keitoissa.

1 myskikurpitsa
100g hapankaalia tai 1 dl mehua
suolaa
mustapippuria
timjamia
oliiviöljyä
chiliä maun mukaan
2 tl liemimassaa tai kasvisliemikuutio
vettä
loraus ruokakermaa

Pese kurpitsa hyvin ja halkaise. Poista siemenet ja pehmyt malto. Ripottele suolaa ja mustapippuria halkaisupinnoille. Lisää hieman oliiviöljyä ja hiero ne leikkauspintoihin. Paahda kurpitsanpuolikkaat uunipellillä leivinpaperin päällä leikkauspinnat ylös, +180 n. 30-40 min, kunnes kurpitsat ovat pehmenneet. Aja hapankaali tehosekoittimella tai sauvalla hienoksi, lisää paahdetut kurpitsat kuorineen ja aja nekin tasaiseksi massaksi. Siirrä massa kattilaan ja lisää vettä niin että siitä tulee kermaisen paksuista keittoa. Lisää liemimassa tai liemikuutio, timjamia, chiliä maun mukaan, mustapippuria ja suolaa tarpeen mukaan. Anna kiehahtaa hetki ja lisää tilkka kermaa. Tarjoa salviakrutonkien ja paahdettujen siemenien kanssa.

Salviakrutongit
Viipale vaaleaa päivän vanhaa vaaleaa leipää syöjää kohti. Halkaise leipäviipale pituussuuntaan vinottain. Laita pannulle oliiviöljyä ja tuoresalvian lehtiä. Anna niiden hetki paahtua öljyssä ja poista. Paahda sen jälkeen leipäviipaleet ja aseta kärjet alaspäin keittoon lautasen reunalle ja paahdetut lehdet leipien päälle. Myös kuivattua salviaa voi käyttää. Silloin lisää salvia leipien kanssa yhtä aikaa.

Vinkki, kun paahdat myskikurpitsan siemeniä niin kun olet maustanut ne suolalla ja öljyllä niin paahda ne samalla paperilla kuin kurpitsat olivat ja ennen paahtoa pyöritä kurpitsasta tulleella hunajamaisella nesteellä. Tulee kuin hunajapaahdettuja.

Kommentit

Suositut tekstit