Suolainen myskijäätelöItaliassa jäätelöllä on merkittävä paikka italialaisten ruokavaliossa. Se toimii välipalana ja korvaa jopa yhden päivän aterioista kuumana kesäpäivänä. Niinpä jäätelökioskit eivät ole vain kioskeja, parhaissa voi olla 100 erillaista jäätelöä. Makukirjo ulottuu hedelmistä, makeiden kautta varsin eksoottisiin makuihin, ihan suolaisiin saakka. Sitruuna on hyvä esimerkki sorbettyylisestä. Mansikka taas edustaa hyvin kermaista vaihtoehtoa. Löytyy kaikkea mitä mestari vain osaa kuvitella. Olen syönyt Calbriassa Toninon tekemää mielettömän upeaa sitruunajäätelöä. Tuon tuutin teosta ja etenki tarjoilusta tehtiin hänen toimestaan taidetta. Myös taidetta oli pekonijäätelö ja todella herkullinen seepianmustejäätelö, joka oli sysimustaa. Kerrassaan lumoavia luomuksia. Tonino oli Italian moninkertainen jäätelömestari. Kertonee paljon.
Tuossa alla on tehty makea rommirusinajäätelö. No, siitähän jäi puolikas myskikurpitsaa yli. Päätin paahtaa sen samalla pellillä, vain mausteet erilaiset ja lopullinen luonne myös. Tästä tehdään välipala, alkupala. Sopii myös hyvin kylmäksi lisukkeeksi esim. tervamarinoidulle lohelle. Taas oma mielikuvitus on rajana.

1/2 myskikurpitsaa
suolaa
oliiviöljyä
1 rosmariinin oksa
50 g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyssä
1 sitruuna
3 rkl ranskankermaa
tuorechiliä maun mukaan
vettä

Halkaise kurpitsa, ota siemenet ja pehmyt malto pois. Puhdista ja huuhdo siemenet. Kuivaa hyvin talouspaperilla. Lisää siemeniin hieman suolaa ja öljyä ja paahda pannulla niin että saavat väriä ja rapeutta. Laita kurpitsa uunipellille paperin päälle halkaisupinta ylös. Voitele oliiviöljyllä ja ripottele hieman merisuolaa. Lisää päälle rosmariininoksa. Paahda uunissa +200 n. 30-40 min niin että kurpitsa pehmenee. Poista rosmariininoksa, anna kuitenkin muutamia paahtuneita lehtiä jäädä mukaan. Poista kurpitsaliha kuoresta lusikalla ja soseuta se tasaiseksi massaksi sauvasekoittimella tms. Lisää sitruunan mehu ja kuori, ranskankerma, kuutioiksi leikattu aurinkokuivattutomaatti ja paahdetut siemenet. Lorauta myös tomaattien öljyä reilu loraus mukaan antamaan rakennetta ja makua.Käytä tuoretta chiliä maun mukaan. Jos löydätte Heinän Puutarhan kotimaisia niin ehdottomasti sieltä. Baccatumit, Aji Cristal tai Lemondrop ovat todella oivia tähän. Myös hollantilaiset peruschilitkin käyvät.  Lisää lopuksi hieman vettä jotta massasta tulee sopivan löysää. Kurpitsasta tulee makeus. Jos kuitenkin kaipaat lisämakeutta käytä hunajaa. Jäädytä pakastimessa välillä sekoittaen jotta rakenteesta tulee sorbettimainen. Jäätelökone on hyvä myös tässä. Ennen tarjoilua ota hetkeä aikaisemmin sulamaan jotta pehmenee sopivasti.

Kommentit

Suositut tekstit