Spagettikurpitsaa kera kasvisragun ja paahdettujen kurpitsansiementen.




Laitetaas viimein se toinen puolikas spagetikurpitsasta uuniin paahtumaan. Siitä teinkin oman ohjeen ja mennään sillä. 
Ensikokemus oli sen verran mairitteleva tälle herkulle että mietin kuinka sen tekstuuria voisi hyödyntää parhaiten. Maku on itsessään hieno, hieman kesäkurpitsamainen, ehkä. Kuitenkin tuo paahtaminen, hyvä oliiviöljy ja nimenomaan merisuola yhdessä täydentävät sen. Pan- ja muilla kivennäissuoloilla ei saada samaa makua irti, eikä suolaa tarvitse laittaa kovinkaan runsaasti. Monissa ohjeissa kehoitetaan kääntämään halkaistu pinta alas, van omakohtainen kokemus kyllä pitää sen päälle. Sisälle muodostuva neste kyllä haihtuu ja liha saa aavistuksen väriä samalla. No, makua-asiotahan nämä ovat. 
Kaikkinensa tänään mennään kevyttäkin kevyemmin, tinkimättä mistään, varsinkaan mausta. Kun ruokaa tekee itseään eikä blokia varten, on selvää että mennään maku edellä. Ja toiseksi keveys. Huomenna sitten ehkä revitellään sillä tänään mennään "tähteillä". Kurpitsan se toinen puolisko, näin jälkeenpäin syötynä, en suinkaan ole varma oliko parempi, tili syötyä aiemmin. Raguun taas käytän herkkusienten jalat. Hatut varmaan ilmestyvät tänne huomenna jossain muotoa. Mitään ei heitetä tärviölle. Ei edes siemeniä. 




Paahdetut kurpitsansiemenet

Pätee kaikkiin kurpitsoihin. Kun ne halkaisee niin sisältä löytyy melkoinen kasa siemeniä jotka voivat pehmeän hedelmälihan seassa. Kaavi se kaikki pois ja erottele siemenet lihasta. Huuhdo ne ja taputtele kuivaksi. vaan älä missään nimessä jätä talouspaperille kuivumaan. Ottavat meinaan tautisen lujaa siihen kiinni ja homma alkaa alusta. Nim. kokemusta omaava.  
Lisää siemenille merisuolaa, chiliä maun mukaa ja aavistus mustapippuria. Laita ne kurpitsan kanssa samalle uunipellille +200 uuniin n. 10-15 min. kunnes saavat hieman väriä ja rapeutta. Maku onkin sitten pähkinäisen hyvä. Sopii hyvin ihan mihin tahansa esim. pinjansiementen tilalle

Kasvisragu

1 ras. herkkusieniä
1 porkkana
1 pieni pala selleriä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
1 prk kuorittuja tomaatteja
kourallinen tuoretta persiljaa
timjamia
suolaa
1/2 tl sokeria, mielummin tummaa
mustapippuria
hieman sitruunan mehua
oliiviöljyä

Pieni herkkusienet hieman ja paista pannulla oliiviöljyssä sipulien kanssa. Kun ovat saaneet väri lisää karkeaksi raastetut porkkana ja selleri ja freesaa kaikkia yhdessä n. 5 min. Näin saadaan niiden maku kunnolla esiin. Lisää tomaatit ja anna hautua. Tomaatteja voi veitsellä hieman pieniä purkissa ennen kuin kaataa pannulle. Näissä on nestettä vähemmän kuin murskatuissa. Mausta ja anna hautua n. 10-15 min. Lopuksi runsaasti persiljasilppua joukkoon. 

Laita kastiketta lautaselle ja riivi haarukalla kurpitsan liha spagettimaiseksi ja nosta päälle. Viimeiseksi paahdetut siemenet. 



Kommentit

Suositut tekstit