Rommirusinainen kotijäätelö myskikurpitsasta


Myskikurpitsa tuo talven herkku taipuu moneksi. Valitettavasti sen käyttö on kuitenkin melkoisen vähäistä. Kuitenkin sen maku on jotain jumalaista, pehmeää, samettista ja herkullisen makeahkoa.
Nyt annetaan oikein kunnolla kyytiä ja tehdään myskikurpitsasta vieläkin herkullisempaa, tehdään kotijäätelöä, tai sorbettiahan se enemmän on. Tehdään italialaistyyppistä, ei mitään pingviinipuikkosellaista. Italia tuo jäätelön taivas antaa satoja, tuhansia erilaisia jäätelöitä, vain taivas on rajana. Myös meillä täällä Istrian alueella italialainen jäätelökulttuuri on hyvin vahva. Siis seuraavaksi mennään näitä perinteitä kunniottaen.
Paahdettu hunajalla ja kanellilla valeltu kurpitsanpuolikas annetaan paahtua oikein kunnolla kypsäksi. Näin saadaan se pehmeys ja kaikkinainen makeus herätettyä. Hieman vaniljaa ja sitruunaa. Rommissa liotettuja rusinoita lisäksi. Muuta ei tarvita. Herkku syntyy.1/2 myskikurpitsaa (n.500g)
2 rkl hunajaa
1 tl kanelia
1 sitruuna
2 rkl rusinoita
(1/2 dl kookoshiutaleita)
2 rkl rommia (maun mukaan)
puolikas vaniljatankoa
vettä

Laita rusinat rommiin likoamaan hyvissä ajoin, minimissään 4h. Halkaise kurpitsa. Poista siemenet ja pehmyt malto. Erottele siemenet ja huuhdo ne. Kuivaa talouspaperilla. Ne voi paahtaa hunajassa ja lisätä joukkoon. Ripota kanelia kurpitsalle ja valele hunajalla. Laita +200 uuniin paahtumaan n. 30 -40 min., kunnes on pehmeää.  Kaavi kuoresta ja soseuta tasaiseksi sauvasekoittimella tms. Lisää sitruunan kuori raastettuna ja mehu sekä vanilja. Jos teet lapsille niin rommin voi kiehauttaa. Muuten lisää rusinat ja rommi. Samoin lisää hieman vettä jotta massasta tulee löysähköä. Jos kaipaat lisää makeutta niin hieman hunajaa lisää. Laita pakastimeen jäätymään. Sekoita kuitenkin välillä niin että siihen tulee sorbettimainen rakenne. Jäätelökoneella asia hoituu itsestään. Ennen tarjoilua ota hieman aikasemmin sulamaan jotta jäätelö pehmiää hieman.
Myös kookos, aprikoosi ja kirsikka sopii hyvin tähän.

Kommentit

Suositut tekstit