Ranskalainen talvikeitto



Loppiainen on juhlapyhä myös Kroatiassa. Tänään 6.1.2017 on myös talvi, lähes kuin Suomessakin. Pakkasta vuorilla -19 ja täällä meillä rannikolla -6-8 ja tajuton myrskytuuli, bura, pohjoisesta. Siispä ulkona mennään samoilla varusteilla kuin Helsingissä tai Tampereella ja palellaan. Sään ansiosta minullakin meni suunnitelmat uusiksi ruoan kanssa, onneksi meni. Ajattelin ihan arkisia täytettyjä herkkusieniä juustolla ja pekonilla. Vaan vilu käski toisin. Jotain helppoa, yksinkertaista lämmittävää ja kuitenkin erinomaisen hyvää. Reseptin pohja tulee ranskalaisesta keittiöstä jostain keskiajalta tai niiltä main varmaan alkukoti tälle. Jostain äärettömän kaukaa omasta nuoruudestani perusresepti pullahti mieleen kun tuijotin jääkaapin sisälle ihmetellen mitä keksisi. Ja kuten ikiaikaisilla maalaisruokaresepteillä on tapana, ne muuttavat hieman luonnetta keittiön valtiattaren tai valtiaan käsissä, niin nytkin. Ainekset ovat yksinkertaisia. Maut sopivat hyvin yhteen. Nopeus on valttia. Aikaa menee sama kuin makkarasopan tekoon. Tämä sopii myös kasvisruoaksi ilman pekonia ja silti toimii äärettömän hyvin. Itseasiassa taitaa olla vain tuunattu kasvissosekeitto, karrikoiden. Vaan krutonkeja ei sovi jättää pois. Ne tuovat sen oman rapeutensa ja makunsa tälle loistavalle talvipäivän lämmittäjälle. Siis käydään asiaan.




6 keskikokoista perunaa
2 porkkanaa
pieni pala selleriä
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
200g herkkusieniä
100g pekonia
hieman chiliä
oliiviöljyä
suolaa
mustapippuria
1 laakerinlehti
1,5 l vettä
2 dl ranskankermaa
puntti persiljaa

Hienonna sipulit. Kuori porkkanat, selleri perunat ja pieni niitä, porkkana ohuiksi siivuiksi. Erottele persiljasta varret lehdistä, hienonna hieman varsia. Laita kasarin pohjalle oliiviöljyä ja kuullota sipuleita hetki. Lisää persiljan varret, sellerikuutiot ja porkkanat ja jatka kuullottamista n. 5 min. Älä anna sipulin ruskistua.Näin saadaan paras maku vihanneksista keittoon. Lisää vesi, laakerinlehti ja perunakuutiot. Keitä kypsiksi. pilko sienet siivuiksi ja pekoni pienehköiksi kuutioiksi ja paista ne pannulla. Samalla aja tehosekoittimella tai sauvalla keitto soseeksi. Lisää ranskankerma, sienet ja pekoni. Mausta. Lopuksi hienonnettu persiljanlehtisilppu. Tarjoile krutonkien kera.
Krtonkien teko on nopeaa. Muutama siivu vaaleaa, mielellään päivän, kaksi, vanhaa, leipää n. 1 cm kuutioiksi ja paahda ne rapeiksi paistinpannulla tai uunissa. Nämä voi hyvin tehdä hieman etukäteen. 

Kommentit

Suositut tekstit