Kaalikääryleet ja KasviskaalikääryleetKaalikääryleet ovat kotoisin täältä Balkanilta. Aikoinaan suomalaiset ja ruotsalaiset taistelivat Turkkia vastaan täällä. Osa heistä joutui sotavangiksi ja vapauduttuaan toivat sotavankeudessa syötyjen viininlehti- ja kaalikääryleiden reseptin muassaan. Toki Skandinaviassa ne ovat saaneet oman meidän makuun sointuvan maustamisen siirappeineen. Myös pitkään uunissa hauduttaminen on skanditapa. Balkanilla ne ovat enemmän keitettyjä. Mausteina mm. minttua eikä makeutta ollenkaan. Kroatiassa ja muissakin vanhan Jugoslavian alueella kääryleet tehdään hapatettuun kaaliin. Täällä kaalinpäät hapatetaan kokonaisina ja siitä otetaan lehdet joihin ne kääritään. Myös riisi tulee täällä monesti raakana sisään ja se imee haudutusnesteestä maun itseensä. Varsin herkullisia myös nämä paikalliset. Samoin tapa kääryleiden kanssa kypsentää niiden päällä raakamakkarat ja possun kylkiviipaleet. Kaikki yhdessä samalla lämmöllä liedellä tai kannen alla uunissa.  
Itselleni kääryleet ovat kuuluneet syksyyn tai sydäntalveen ja silloin menee komeasti reilu puolipäivää niiden kanssa touhutessa. Teen kerralla ison satsin ja pistän ison osan pakkaseen. On talvella mukava ottaa niitä sieltä.
Nyt syksyllä päätin myös kokeilla kuinka saada todellakin maukkaita kasviskääryleitä, ne kun yleensä ovat maistuneet lähinnä sahajauholle, mitä joskus tullut eteen työmaaruokaloissa tai kaupasta ostettuna. Hei, ei niiden hyvien teko todellakaan ole niin vaikeaa.Se vaatii vain mielikuvitusta. Samoin käryleiden tekoa pidetään turhaan vaikeana ja hitaana työnä. Loppujenlopuksi ei ne mitään vaikeita ole ja itse työaika on varsin lyhyt. Uunissa haudutus vie pisimmän ajan. Kun olin työelämässä ja kotosuomessa niin se oli yksi lauantai-iltapäivä jonka tuhrasin. Illan annoin olla uunissa ja viikonloppuna perhettä ja sukua syömään isolla porukalla. Näitä aina kuolataan.

Kaalikääryleet lihatäytteellä

2 isohkoa kaalia (n. 3-3,5 kg)
800g jauhelihaa
5 dl riisiä
2 sipulia
2 rkl siirappia
suolaa
mustapippuria
valkopippuria
meiramia

Poista kaalista päälimmäiset lehdet ja koverra kanta irti veitsellä. Laita isoon kattilaan kuumaan veteen. Anna muhia niin että lehdet irtoavat. Niiden ei tarvitse kypsyä, vain pehmentyä. Voit avittaa varovasti haarukalla ja veitsellä kantapuolelta lehtiä irtoamaan. Anna hetken pehmentyä keitinvedessä ja nosta lautaselle jäähtymään. Toista toiselle kaalille. Lehtiä voit irrottaa niin kauan kun ne ovat riittävän kokoisia täytettäväksi ja riittävän sileitä. Sydänkaali kannattaa hienontaa todella hienoksi ja lisätä täytteen joukkoon, ainakin osa. Silloin täyte pysyy pehmeänä ja varsin mehukkaana. Keitä riisi al'dente kypsäksi, loppukypsyminen tapahtuu uunissa. Kuullota sipulit pannulla. Sekoita raaka jauheliha, sipuli, riisi, kaalisilppu ja mausteet. Voit paistaa pannulla pienen nökäreen jolloin pystyt tarkistamaan maun. Riisi ja kaali imee varsin reippaasti makuja. 
Ota kaalinlehdistä kantapäästä pieni pala lehtiruotia pois ja ohenna sitä niin etä on helpompi rullata kiinni. Laita täytettä kantapäähan lehteä käännä kerran lehteä päälle ja sivusta liepeet sisälle ja rullaa kiinni. Laita tiiviisti uunipannulle. Lisää pannulle reilusti lihalientä. Hieman voinokareita kääryleiden päälle ja siirappia myös. Pidä alkuun +200 ja anna pinnan ruskistua, käännä kääryleet ja sama toiselle puolen. Pudota lämpö ja anna hautua +180 n. 2-2,5 h,  valele silloin tällöin uunipannun liemellä. Älä päästä nestettä kokonaan kuivumaan, lisää vettä tarvittaessa. Kasviskääryleet

1 kaali keskikokoinen ( ohjeesta tulee n. 16 käärylettä)
1 prk kikherneitä
2 dl riisiä
1 sipuli
suolaa
mustapippuria
tuoretta timjamia
tuoretta minttua reilusti (myös kuivattu käy)
1/2 sitruunan kuori raastettuna
chiliä maun mukaan
curryä
2 rkl tomaattipyreetä
siirappia tai vaahterasiirappia maun mukaan
oliiviöljyä
kasvislientä.

Kaalin käsittely kuin yllä. Keitä riisi al'dente. Ota puolet sydänkaalista ja hienonna oikein hienoksi, samoin sipuli. Paista molemmat yhdessä pannulla kullanruskeiksi, mausta hieman siirapilla. Muussaa kikherneet karkeaksi massaksi, lisää keitetty riisi, kaali-sipuliseos ja mausteet. Kääri kuten yllä. Hauduta uunissa kasvisliemessä kuten yllä. Päälle hieman siirappia ja oliiviöljyä. 
Nämä kasviskääryleet onnistuivat tajuttoman hyvin, veivät lähes voiton perinteisistä. 

Seuraksi perunamuhennos ja puolukkasurvos. Pannun huuhdeliemestä voi tehdä kastikkeen kääryleille. 

Kommentit

Suositut tekstit