Itämainen täytetty hokkaidokurpitsa



Hokkaidokurpitsa on loistavaa talviruokaa. Se säilyy. kuten myskikurpitsakin varsin hyvin yli puolivuotta viileässä kellarissa. Se on varsin edullista ja mikä upeinta, kevyttä ruokaa.  Kroatia on yksi Euroopan suuria tuottajamaita ja täällä näitä piisaa, mikä näkyy myös hinnassa kaupan tiskillä. Siis todellista kansanruokaa. Hokkaidon maku on varsin lempeä ja pähkinäinen. Jo leikatessa huomaa sen pähkinäisen aromin. Tämä herkku taipuu muiden kurpitsojen lailla varsin moneen, paahdettuna, keitettynä, täytettynä, oikeastaan vain mielikuvitus on rajana.  Tästä saa oivaa hummustakin. Pitääkin joskus tehdä siitäkin resepti. 
Minulle kurpitsat ovat olleet sellainen hieman eksoottinen herkku aina, kuten varmaan monelle muullekin suomalaiselle. Sitä kurpitsapikkelsiä lukuunottamatta. Toki aina joskus tehty keittoa, siis harvoin. Kun muutin tänne niin näitähän oli vihannestiskit pullollaan ja väkisinkin tarttuivat kainaloon. Kiva on näiden kanssa touhuta keittiössä. 
Tämänkertaiseen reseptiin on haettu eteläisen ja itäisen Välimeren vaikutteita. Hieman orientaalia makumaailmaa. Annetaan kurpitsalle kunnia ja toteutetaan sen herkullisen hieman makeahkon pähkinäisen aromin ympärille rakennettava sopiva makuyhdistelmä ja annetaan muhia rauhassa uunissa kansi kiinni. Kyllä tuoksut kertovat koska keittiössä on aika vilkuilla uuniin. Nyt täällä leijailee kanelia, kaardemummaa, hieman pähkinää ja valkosipulia. Kohta pääsee syömään. 

1 hokkaidokurpitsa

täyte
1 dl riisiä
1 pieni sipuli
3 valkosipulin kynttä
1/2 omena
1/2 dl rusinoita
1 dl paahdettuja kurpitsan siemeniä
1 tl kuminaa 
1 tl juustokuminaa
1 tl korianterinsiemeniä
1 tl kanelia
1 tl kaardemummaa
chilijauhetta maun mukaan
2 rkl tomaattipyreetä
1/2 sitruunan kuori ja hieman mehua
1 dl raejuustoa
1 prk ranskankermaa 12%
suolaa
mustapippuria
tuoretta korianteria tai persiljaa
öljyä

Pese kurpitsa hyvin, sillä nyt syödään kuorineen. Leikkaa kannasta hattu irti ja koverra sisältä siemenet ja pehmyt malto. Puhdista siemenet mallosta ja huuhdo hyvin. Kannattaa vaihtaa vettä välillä, mielummin kahdesti ja käyttää runsasta vettä. Monet kehoittavat kuivaamaan talouspaperilla. Kuitenkin se on tuskaista kun siemenet tarttuvat kiinni. Kannattaa levittää uunipellille ja vain hetken pitää uunissa, siis vain hetken. Laita kuivatut siemenet kulhoon ja lisää hieman öljyä ja suolaa sekoita. Paahda uunissa niin että saavat väriä ja tulevat rapeiksi, n. 10 min +200.  Tee tällävälin mausteseos, kumina, kaardemumma, korianterinsiemenet, kaneli ja chili, jauha kaikki huhmareessa hienoksi. Hiero 1/3 osa, 1 hienonnettu valkosipulinkynsi ja hieman suolaa kurpitsan sisään. Anna maustua sen aikaa kun teet täytteen. Keitä riisi ohjeen mukaan. Hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Pilko kuorittu omena pieniksi kuutioiksi. Laita pannulle öljyä. Freesaa loput mausteseoksesta hetki kuumassa öljyssä. Lisää sipulit ja anna freesaantua ja sen jälkeen omenakuutiot. Hetki vielä ja sitten rusinat sekä tomaattipyree. Yhdistä riisiin ja lisää juusto, ranskankerma, sitruunankuori ja hieman mehua, ei liikaa ettei dominoi. Suolaa ja mustapippuria. Lopuksi paahdetut kurpitsansiemenet ja hienonnettu lehtikorianteri. Laita täyte kurpitsaan. Kansi päälle ja +200 uuniin n. 40-50 min. kunnes kurpitsa pehmenee hieman. 



Kurpitsassa on melkoisesti siemeniä. Osa tulee takaisin sisälle. Loput kannattaa kuivata ja paahtaa myöhemmin tai samaan aikaan ja syödä snacksina. Myös voit ottaa siemeniä ja kuivata ne viljelyä varten. Tällöin keväällä kun alat idättämään kurpitsantaimia, liota siemeniä 1 vrk ennen itämään laittoa. 


Kommentit

Suositut tekstit