Silakkapihvit punajuuripihvien keraVälimeri on koostaan huolimatta varsin vähäkalainen. Se on melko tarkkaan kalastettu tyhjiin. Siksipä kalan hinta on täällä Kroatiassa varsin korkea. Vastapainoksi se onkin sitten tuoretta. Kauppahallissa on yleensä varsin laajat valikoimat paikallisia kaloja sardiineista merikrottiin ja rauskuun. Äyriäiset, simpukat, kalmarit ja mustekalat kuuluvat tietysti valikoimiin, eivätkä ole kovinkaan hintavia. 
Yksi iloinen yllätys minulle oli muutettuani tänne, Papalina. Ensikertaa käytyäni hallilla katsoin pää kallellaan että hetkinen, mitäs nuo? Eivät sardiinejä, joilla on kiiltävämpi pinta ja sinertävä sävy. Pitihän niitä puoli kiloa ostaa. Perkasin niitä ja olo oli varsin tuttu. Paistoin ne silloin pannulla kokonaisina ja voi mikä tuttu makuelämys, tämähän on .... Vitsi! Netti auki ja etsimään, haili perkules. Kilohaili, se sama terävävatsainen silakkakala jota meillä tulee silakan mukana. 
Parasta tässä kalassa on sen hinta täällä, lähes ilmaista. Tosin välillä sen saatavuus on pieni ongelma, koska sillä on pyyntirajoituksia ja rauhoitusaikoja. 

Silakkapihvit ovat eräs parhaista kalaruoista kautta aikain. Fileenä ruodotonta. Rapeaksi paistettuna lapsetkin pitävät. Nyt anetaan sen perinteisen muussin sijaan hieman vaihtelua lisukkeisiin ja pannaan mukaan punajuuripihvit ja freesattua pinaattia. Jälleen kevyttä kehiin. Olen täällä ollessani oppinut paistamaan silakkapihvit oliiviöljyssä, vaan käyttäkää voita jos niin haluatte. Ja muistakaa, silakka tuoksuu paiston aikana jos käytätte liian kuumaa pannua. Varsin mieto lämpö riittää, niin ei tule sitä monien inhoamaa käryä läheskään niin paljoa.

Silakka pihvit kera punajuuripihvien, pinaatin ja balsamicosmetanan

silakkafileitä riitävästi
tilliä silputtuna
suolaa
mustapippuria
ruisjauhoa

Levitä fileet nahkapuoli alaspäin leivinpaperille vierkkäin. ripottele kevyesti suolaa ja pippuria. Laita joka toiselle fileelle tillisilppua. Käännä sen päälle tyhjä filee. Pyöritä varovasti ruisjauhoissa ja paista ruskeaksi pannulla.

Punajuuripihvit

1 punajuuri per nokka
oliiviöljyä
korppujauhoa 
1 muna
suolaa
mustapippuria
balsamicoa

Keitä punajuuret kuorineen kypsiksi, jätä kuitenkin napakoiksi. Kuori ja leikkaa n. 1 cm paksuiksi viipaleiksi. Vatkaa muna rikki. Lisää korppujauhoihin suolaa ja pippuria ja sekoita hyvin. Pyöritä pihvit yksitellen ensin munassa ja sen jälkeen korppujahoissa. Paista pannulla oliiviöljyssä pinnaltaan ruskeiksi. Laita pihvin päälle pari tippaa balsamicoa. 

Freesattu pinaatti 

250 g pinaattia
oliiviöljyä 
suolaa
mustapippuria
sitruunamehua

Laita pannulle hieman oliiviöljyä. Lisää huuhdellut hyvin valutetut pinaatit. Freesaa niin kauan että kaikki ovat "kutistuneet" kasaan. Mausta sitruunanmehulla, suolalla ja mustapippurilla. 

Dipiksi kermaviiliä tai smetanaa johon hieman balsamikoa mausteeksi. 


Kommentit

Suositut tekstit