Gazpazho kylmä tomaattikeittoVaihteeksi espanjalaisten vuoro. Gazpazho kuuluu niihin loistaviin kylmiin keittoihin jotka ovat todella raikkaita ja ruokaisia. Täydellinen ruoka kesäkuumalle. Ei tarvitse käyttää liettä eikä juurikaan aikaa. Tämä sopii lounaaksi ja alkuruoaksi. 

2 prk paseerattua tomaattia tai tomaattimurskaa tai
n. 1kg kypsiä tomaatteja, mieluusti pihvitomaatteja
n. 4 viipaletta tuoretta vaaleaa leipää
2 tl kasvisliemimassaa
suolaa
mustapippuria
 2-4 valkosipulin kynttä, maun mukaan.
 puntti tuoretta basilikaa
chiliä maun mukaan
vettä 
0,5 dl oliiviöljyä. 

Kannattaa todellakin käyttää purkkitomaatteja, ne ovat varmasti kypsiä. Toki jos löytyy oman maan tomaatteja niin niitä voi myös käyttää. Silloin ne vain lohkotaan ja ajetaan soseeksi. 

Poista leivistä kuori ja laita ne syvään astiaan likoamaan veden kanssa. Sen verran vettä kuin ne imevät. Silppua basilika ja kuori valkosipulinkynnet. Laita kaikki ainekset, öljyä lukuunottamatta kulhoon tai tehosekottimeen ja aja tasaiseksi massaksi. Jos tuntuu liian jäykältä niin lisää aavistus vettä. Lopuksi ohuena norona oliiviöljy joukkoon ja suola sekä pippuri. Öljy tekee keitosta kermaisen oloisen ja syventää maut. Anna huilata kylmässä 30 min. jotta maut tasaantuvat. 
Tarjoile tuorekurkku, paprika kuutioiden tai ruohosipulisilpun kera. Myös pieni nökäre smetanaa sopii mukaan. Paahtoleipä ja hyvä viini kuuluvat asiaan 

Tehdäänpä tuohon ohjeeseen hieman muutosta ja vaihdetaan leipä säilykekikherneiksi. Näin gluteiinikotkin voivat tuon nauttia ja miksi ei muutkin. Tuossa ylhäällä puhuin vedenlisäysestä. Nyt voinen suositella reilua lorausta valkoviiniä korvaamaan osin vettä. Tekee kertaa parempaa vielä. Samoin kuin tuo kasvisliemimassa. Antaa lisäulottuvuutta maulle. 

Kommentit

Suositut tekstit