Mangoldilla täytetty uuniperunaOn se aika jolloin keskityn hyvin perinteiseen perunaan. Olen mielessäni viritellyt yksinkertaisia, edullisia ja keveitä herkkuja perunasta ja muista kasviksista. Katsotaan mitä kaikkea saan aikaiseksi. En kuitenkaan lähde pelkälle kasvislinjalle, vaan jos on fiilis niin käytän myös kalaa tai jopa lihaa. Kuitenkin sillä tvistillä että aina ohjeesta voi sen lihankin jättää pois, kuten nytkin. Voisi puhua perunasapaksista tahi tapaksista. Kroatiassa kun näitä espanjalaistyylisiä juttuja tunneta. Kuitenkin haluan hieman balkanilaisuutta mukaan näihin. Perunaahan täällä syödään paljon. Sekoitellaan vain hieman juttuja minun pään mukaisiksi.

Tänään vaihteeksi mennään tähteillä ja vähällä. Katsotaan kaappiin ja se ratkaisee koko homman. Toki ajatuksena jälleen kerran yhdistää mangoldia ja perunaa, yhdistelmään johon olen täällä rakastunut. Kuitenkin se peruskeitetyt saavat nyt jäädä, paistetaan nämä. Ja edelleen on voimassa se että tuore pinaatti istuu ihan yhtä hyvin. Vähän merkitsee nyt todellakin vähän, otetaan vähän kaikkea ja sitä kaikkeakin vain vähän eli muutama raaka-aine peliin. Hieman tuoretta mangoldia tai pinaattia. Pieni sipuli, vain pari valkosipulinkynttä. Aavistus pekonia jos haluaa, tai sitten salamia jos sellaista on avattuna paketti kaapissa. Kasvisversiossa suosittelen savustetun paprikajauheen lisäystä, sopii kuin nenä päähän tähän. Nökkö fetaa ja pari tippaa sitruunanmehua. Kastikekin äärettömän simppeli, loraus maustamatonta jogurttia tai hapankemaa ja makeaa chilikastiketta.
Homma on varsin nopea eikä rasita monimutkaisuudellaan. Kuitenkin lopputulos palkitsee.

2 isohkoa uuniperunaksi soveltuvaa perunaa
1 pieni sipuli
2-3 valkosipulinkynttä
100 g tuoretta pinaattia
50g pekonia tahi jotain muuta
40g fetaa
sitruunanmehua
suolaa
mustapippuria
paprikajauhetta (savustettua)
chiliä maun mukaan
oliiviöljyä

kastike:
1 dl maustamatonta jogurttia tai hapankermaa
2 rkl makeaa chilikastiketta 
hiven suolaa
hiven mustapippuria

Pese perunat harjan kanssa hyvin. Laita ne mikroon täydelle teholle n. 8 min ajaksi. Kunnes peruna on pehmennyt. Samaan aikaan kuutioi pekoni ja hienonna sipulit. Pistä pannulle pieneen oliiviöljytilkkaan paistumaan, kun saavat hieman väriä lisää huuhdottu ja hieman hienonnettu mangoldi ja freesaa se kunnolla. Jos käytät pinaattia niin sitä ei tarvitse hienontaa yhtään, suoraan huuhdottu pinaatti vain pannulle. Lisää sitruunanmehua. Ota uuniperunat ja leikkaa terävällä veitsellä kuori päältä auki niin että reunat pysyvät kasassa ja poista perunan sisusta lähes kokonaan, edelleen varoen että peruna pysyy muodossaa. Eli jätä hiven sisään. Lisää hienonnettu peruna pannulle ja sekoita ja mausta loppuun. Nosta nyt perunamangoldimassaa perunan sisään ja laita joukkoon hiven fetaa, niin että perunasta tulee kukkurallinen. Päälle lopuksi muutama nökkö fetaa. Paahda uunissa grillivastuksen alla muutama minuutti että feta saa väriä. Tee kastike sekoittaen ja laita tarjoiltaessa sopivasti koko komeudelle.


Kommentit

Suositut tekstit