Kalagumbo


Jippii! Saan nuoremman pojan kylään pitkän ajan jälkeen. Siitä viimenäkemisestä on jo yli 2 v vierähtänyt. Joten tänään juhlitaan, hieman. Herra on ammattikokki ja ravintolapäälikkö, joten joutuu isä hieman skarppaamaan tekemisiään. Toisaaltaan mitä hittoja sitä ressaamaan, samanlaisia herkkuperseitä ollaan molemmat ja makumaailma melkoisen lähellä toisiamme. Kyselin varovaisesti mitä herra haluaa syödä? Vastaus oli selvä, mereneläviä, kalaa ja äyräisiä. Jotain mitä ei joka päivä kotona tule eteen. Ei kun härkää, vai pitäiskö sanoa sarvivalasta, sarvesta kiinni ja hommiin.Läksin aamusta Rijekaan torille selvä suunnitelma mitä etsiä ja tuoda illalliseksi. Ensinnäkin tuoretta fenkolia, ehdottomasti, sinisimpukoita myös. Tuoreita eläviä katkarapuja ja mahdollisesti kalaa tahi kalmareita. Hieman fiiliksen mukaan. Sieltä kauppaan ja loput sieltä. Illan suunnitelma sai toteutuksen., Kalagumboa, jee!!!
Nyt tehtävä kalagumbo on oikeastaan hyvin läheinen serkku Boulaibaisselle, ranskalaiselle kalakeitolle. Gumbo taas tulee sieltä Louisianan seutuvilta, Missisipin alueelta jossa on vahva ranskalaisvaikutus. Suurin ero tulee nesteen määrästä, tämä on enemmän muhennos jossa lientä on varsin vähän. Myös mausteissa hiven eroa. Jauhettua korianteria, kuminaa ja chiliä, siinä missä ranskalaiset käyttävät saframia. Myös hiven savun makua savuisesta paprikajauheesta. Vahvasti yhdistäen ransakalaisuuteen aniksella ja viinillä, tuoretta fenkolia ja Pernodia tahi muuta anisviinaa. Nyt meni ouzoa, kun Pastisia tahi Pernodia ei ollut saatavilla. Hyvää silti tuli. Kalana, tai nyt enempi äyriäisinä oli kalmaria, eläviä meheviä tuoreita paikallisia katkarapuja ja paikallisia tuoreita sinisimpukoita. Kaikki yhdistettynä vihanneksiin. Tuoksu on huumaava.
Kalaksi tähän käy oikeasti ihan mikä vain, lohi, siika, kuha, jopa pakastekala, turska tms. Hiven simpukoita ja vaikka pakasterapuja kaveriksi.

½ tuoreesta fenkolista
1 porkkana
pala selleriä
¼ purjoa tai pari kevätsipulia
½ paprikaa
3-4 valkosipulin kynttä
oliiviöljyä
2 dl valkoviiniä
2 cl Pastisia, tms anisviinaa
5 dl (noin) kalalientä
1 sitruunan mehu
1 tlk kuorittuja tomaatteja
1 rkl kasvisliemimassaa tai persiljaa
1 tl korianteria jauh.
1 tl kuminaa jauh.
2 tl savupaprikajauhetta
chiliä kohtuudella
suolaa
mustapippuria
½ kg sinisimpukoita
200g katkarapuja
3-400g muuta kalaa

Aloita liemen teolla. Pilko juurekset pieniksi kuutioiksi, hienonna purjoa ja valkosipulit, sekä paprika ja fenkoli reiluiksi paloiksi. Freesaa kaikki reilussa oliiviöljyssä laakeassa kasarissa. Lisää tomaatit kun kasvikset ovat hiven pehmenneet ja pilko hieman tomaatteja. Lisää valkoviini ja kasvisliemi. Mausta. Anna muhia hiljakseen reilun ajan. Voivat menne hieman ylikypsiksi. Lisää äyriäiset,kala ja anisviina ja pidä lämpö niin että kaikki kypsyvät ja kalapalat pysyvät ehjinä, eli ei tarvitse enää kiehua kuin poreillen. Lopuksi persiljaa joukkoon. Kaveriksi rapeaa patonkia tai kokojyväleipää.


Kommentit

Suositut tekstit