Samettinen herkkusienikeitto



Tänään meillä on keväisen kaunis päivä ja talitintit laulavat kutsujaan. Paikalliset tintit eivät aivan samanlaista titityytä päästä, näillä murre sanoo tityy, tityy. Noita kun päivällä koirien kanssa lenkillä kuuntelin ja mietin mitä tehdä ruoaksi, pastaa vai keittoa? Herkkusieniä on päivällisen raaka-aineeksi. Oikeasti hirveästi ei tarvinnut miettiä kun alkoi jo ajatusten voimasta kuola valumaan.

Sienikeittoja tehdään varmaan miljoonalla tavalla ja nyt minä pistän lusikkani soppaan. Tämä vanha resepti sopii hyvin myös suppilovahverolle ja oikeastaan kaikille sienille. Resepti on ikivanha ja toimivaksi koettu. Aineet ovat varsin simppelit ja maku samettisen pehmeä. Hapokkuutta ja raikkautta tuo kunnon loraus kuivaa valkkaria ja ranskankerma viimeistelee. Makeutta taas saadaan luonnollisessa muodossa paprikasta. Lisää väriä ja makua tuo kevätsipuli tai purjo. Ne kun freesataan kaikki kunnon oliiviöljyssä niin vot. Kaveriksi paahtoleipää sellaisenaan tai krutonkeja.

1rs (250g) tuoreita herkkusieniä
½ purjoa (valkoinen osa) tai pari kevätsipulia
1 punainen paprika
2 dl kuivaa valkoviiniä
8 dl kasvislientä tai vettä ja 1 rkl kasvisliemimassaa
1 tlk ranskankermaa
2 rkl vehnäjauhoa
timjamia
1 tl paprikajauhetta
hiven cayannea tai chiliä
oliiviöljyä
mustapippuria
suolaa
(persiljaa)

Viipaloi herkkusienet, suikaloi sipulit ja kuutioi paprika. Kuullota kaikki kasarissa oliiviöljyssä. Lisää vehnäjauhot joukkoon ja sekoita. Tämän jälkeen viini ja kasvisliemi, mausta. Jos käytät kasvisliemimassaa niin silloin ei tarvitse persiljaa erikseen. Keitä hiljaisella tulella n. 15 min. Lisää lopuksi ranskankerma ja anna vain kiehahtaa. Tarkista maku.


Kommentit

Suositut tekstit