PorkoniskagenUudenvuoden päivä ja eiliset blinit mielessä edelleen. Eilen niiden kanssa oli tarjolla enemmän kalapainotteisia seuralaisia. Siinä syödessäni mietin jotta mites tehdä homma kasviksilla? Joten tuli mieleen porkoni. Olen muutaman kerran porkonia tehnyt grillissä savustaen ja siitä mm. piirakkaa ja muuta kivaa. Joten eikun testailemaan.
Tiedän että osa porukasta hakee erilaisia kasvispainotteisia vaihtoehtoja ja eräät hyväksyvät vain vegaaniset vaihtoehdot. Itse sekaanina taas olen kiinnostunut tekemään hyviä kevyempiä vaihtoehtoja ja nimenomaan hakemaan niitä luonnollisia ja tuoreita vaihtoehtoja, mahdollisimman vähän prosessoituja. Kuitenkin niin että menen maku ja lopputulos edellä, ilman kompromisseja.
Ruoka on minulle enemmän kuin pyhä asia, silti tykkään hieman leikitellä raaka-aineilla ja etsiä uusia vaihtoehtoja.

Porkonin teko ei ole loppujenlopuksi kovinkaan kummoista. Otetaan porkkana ja savustetaan se ohuina siivuina suolattuna. Jos ei ole mahdollista savustaa niin samaan lopputulokseen pääsee savuliuoksella. Liottaa siinä ja suolaa. Tärkeintä on kuitenkin kypsennys. Tässä porkkanaa ei saa päästää liian kypsäksi. Sen pitää jäädä napakan kovaksi. Teet sitten vaikka porkonihampurilaisia johon paahdat porkonia väliin. Näin rapeus säilyy.
Porkonin kanssa pitää muistaa pitää asiat yksinkertaisina ja maut varsin puhtaina, kevyt suolaisuus yhdistettynä savuisuuteen. Kun tehdään skagenia niin itse käytän kroatialaista ranskankermaa jossa on sopiva happamuus. Jos haluaa vegaanisen vaihtoehdon niin silloin jokin kasvispohjainen, vaikka jogurtti. Muuten aineet ovatkin yksinkertaisia. 

1 porkkana
suolaa
(savuliuosta)
2 dl ranskankermaa tms.
½ punasipuli
1 valkosipulin kynsi
1 tl sinappia
1 tl savupaprikajauhetta

Kuori porkkana ja leikkaa se ohuiksi viipaleiksi. Savusta viipaleet tai liota riittävän kauan savuliuoksessa ja suolaa viipaleet. Kypsennä uunissa niin että viipalet jäävät napakoiksi. Leikkaa pieniksi kuutioiksi ja sekoita kaikki ainekset keskenään sekaisin. Lisää tarvittaessa suolaa massaan.
Sopii, blineille, uuniperunoille, leivänpäälle ja vaikka mihin.
Jos haluat kivan kasvistäytteen voileipäkakkuun niin tähän kun vaihtaa puolet ranskankermasta majoneesiin niin se on siinä. Toki jos käyttää kasvismajoneesia niin silloin sitä voi käyttää kokonaisuutena, uskoakseni. Meillä Kroatiassa kun ei ole tuollaisia käytössä. Tästä tulikin mieleen jotta pitääkin tehdä pieni kasvisvoileipäkakku talven aikana ja katsoa mitä hauskaa saa aikaan.
Kommentit

Suositut tekstit