Lämmin mangoldikuskussalaattiKroatiassa mangoldi on hyvin yleinen keittiövihannes. Sitä kasvatetaan lähes jokaisessa puutarhassa pinaatin tavoin. Mangoldia saa lähes koko vuoden. Kuumin kesä saattaa rajoittaa, silloin se nuutuu eikä kestä kauppaan tai toripöydälle. Se onkin mangoldin suurin ongelma, säilyvyys. Sen takia suomalaismarketista ei juurikaan tapaa mangoldia. Toinen suomalaismangoldien ongelma on maku. Itsekin sitä kasvattaneena, varsinkin niitä värillisillä varsilla varustettuja, ongelmaksi muodostui vahva mullan maku. Kyseessä on selkeästi lajikekysymys, koska kroatialaiset eivät maistu ollenkaan siltä. Maku täällä on hyvin kevyt, pinaattimainen. Usein myös lehtiruodit ovat täällä paksuja ja meheviä. Niitä voi syödä tankoparsan tavoin. Maku on keitettynä ja sitruunalla terästettynä varsin herkullinen, mukaan vain hieman voisulaa, kuten parsallekin.

Yleisin tapa Kroatiassa tarjoilla ja syödä mangoldia on keittää hienonnettu mangoldi jauhoisten perunoiden kanssa vähässä vedessä niin että peruna hajoaa ja suurustaa liemen. Mausteena vain suolaa. Tämä mangoldi-perunamuhennos tarjoillaan yleensä lisukkeena esimerkiksi kalan kanssa.
Vaikka mangoldi on punajuuren lähiserkku niin sen käyttö on aivan sama kuin tuoreella pinaatilla. Lehdet ovat vain melkoisen paljon isompia ja mehevämpiä. Se merkitsee, etenkin varsien osalta hieman pidempää kypsennystä. Freesaus öljyssä pannulla onnistuu kyllä mainiosti, eli ei kuitenkaan puhuta kaalimaisesta kypsennysajasta.
Kuten totesin mangoldia käytetään kuin pinaattia ja samoin toisinpäin, eli kaikkiin mangoldiruokiin käy myös tuore pinaatti. 


Eilisen torireissun satoa oli kassillinen mangoldia ja se on syötävä pois. Mietin päivällä jotta mitäs siitä voisi tehdä tänään ja kuinka olla silmiini sattui kuskuspaketti. Joten ei muuta kuin lämpöisen salaatin tekoon. Kaveriksi kaivoin syksyllä säilömäni aurinkokuivatut tomaatit öljyineen ja sopivasti oman puutarhan, myös syksyllä säilöttyjä, marinoituja chilejä. Antavat kivasti makua ja väriä. Toki tiedän ettei ihan hirveän moni syö niin hurjasti chiliä kuin minä ja heille suosittelen ihan punaista paprikaa. Toki jos pidätte marinoiduista jalapenoista, niin niitä vain sitten peliin. Istuvat ihan mainiosti tähän. Kuten aina salaateissa niin variaationmahdollisuuksia riittää.
Kaveriksi sopii falafelit kuten minulla tänään. Kala paistettuna tai grillattuna on aivan mainio kaveri salaatille.

250 g tuoretta mangoldia tai pinaattia
n. 100g aurinkokuivattuja tomaatteja öljyineen
½ punainen paprika tai sopivasti tuore/marinoitua chiliä

suolaa
mustapippuria
sitruunanmehua

(oliiviöljyä)
0,5 dl kuskusta
kasvislientä

Huuhdo pinaatit/mangoldit ja freesaa ne kuumalla pannulla öljyssä. Tähän sopii mainiosti se aurinkokuivattujen tomaattien öljy. Jos käytät mangoldia niin silppua lehtiruoti pienemmäksi ja samoin itse lehdet. Jos ruodit ovat paksuja niin anna niiden hautua hetken ennen kuin lisäät lehdet. Hauduta kuskus kasvisliemessä paketin ohjeen mukaan n. 5 min. Lisää mangoldin/pinaatin joukkoon pannulle hienonnettu paprika tai chilit ja anna niidenkin freesaantua hetki. Lisää hieman hienonnetut tomaatit ja lopuksi kuskus. Mausta suolalla, pippurilla ja sitruunanmehulla. Tarjoile heti lämpöisenä.
Kaveriksi tälle käy hyvin turkkilainen jogurtti johon hieman minttua, valkosipulia, hunajaa ja sitruunanmehua joukkoon.


Kommentit

  1. Itsekin käytän paljon mangoldia,täälläkin käytetään sitä paljon:) Ottomaanit ovat jättäneet paljon ruokamuistoja kaikkiin niihin maihin mitä hallitsivat;D

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Suositut tekstit